?> ЕТНОГРАФСКИХ 70 ГОДИНА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕТНОГРАФСКИХ 70 ГОДИНА

Основан 1947. (Википедија)

Основан 1947. (Википедија)

Током читаве године организован је низ обележавања, а све у склопу кровне манифестације „70 година Етнографског института САНУ – Ретроспективе и перспективе”.

Централни догађај је планиран за 7. и 8. новембар, када Етнографски институт у Свечаној сали Српске академије наука и уметности организује промоцију посебног издања „Мали лексикон српске културе – 70 изабраних етнолошких и антрополошких појмова”, које је производ сарадње Института и Службеног гласника, као и изложбу „Сећање на сећања” у Галерији науке и технике.

Претходно је од 8. до 10. септембра у у Сирогојну организована међународна научна конференција у сарадњи са Музејом Старо село, и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на којој је гостовало преко 50 истраживача из 11 земаља, а у току које су одржана бројна предавања и разговори, али и две изложбе. У оквиру обележавања јубилеја, Етнографски институт планира и посебан наступ на овогодишњем Сајму књига у Београду, на штанду Центра за промоцију науке.

Етнографски институт САНУ основан је 1947. године, када је предвиђено да Институт и петоро истраживача, колико их је тада добио, буду нови дом за публикацију „Српски етнографски зборник”, који је Српска академија наука и уметности објављивала још од 1894. године. Временом, подручје рада Института проширило се са фолклорних и антропогеографских истраживања ка савременим приступима у етнологији и антропологији, па се данас истраживачки пројекти најпре баве питањима етницитета, идентитета и миграција, савремене популарне културе, религиозности и културног наслеђа.

Поред „Зборника” и посебних издања, најважнија публикација Етнографског института је часопис „Гласник Етнографског института САНУ”, који излази од 1952. године.

(Извор ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар