МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕВРОПА ЗЕМЉИ СЛИЧНА

Вечити лед (НАСА)

Новија сазнања упућују да присуство соли на површини Јупитеровог сателита, потиче из океана испод површине.

Океан испод површине Јупитеровог сателита садржи натријум-хлорид, односно обичну со, коју користимо и у исхрани и која се налази у водама на нашој планети, налази су нових истраживања, која сугеришу да водени системи Земље и Европе, имају више сличности него што се до сада мислило.

Подземни океан за који се сматра да је испод површине Јупитеровог сателита Европа, вероватно је сличан морима на Земљи. Телескоп Насе – „Хабл детектовао је на површини сателита, присуство соли – натријум хлорида. Натријум-хлорид на Европи навео је истраживаче на закључак да има више сличности између водених пространстава на Јупитеровом сателиту и на нашој планети. Налази испитивања су детаљно описани у новој студији коју су водили истраживачи Калифорнијског института за технологију и објављени су у часопису Science Advances.

Иначе, спољашност Европе  је прекривена ледом, испод које, највероватније постоји велики слани океан. Научници су, скенирањем потврдили присуство натријум хлорида и на леденој површини Европе још 2017. године. Ипак, новија сазнања упућују да присуство соли на површини Јупитеровог сателита, потиче из океана испод површине.

Пре ове студије, научници су веровали да је магнезијум сулфат, који се обично користи у солима за купање, био присутан у води Европе. Са новим налазима, истраживачи наводе да су сигурни да је натријум-хлорид присутан у океанима сателита наранџасте боје, познатог по глаткој површини, али није јасно да ли доминира, односно, колике су његове количине у односу на остала једињења.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар