MEĐU IZMEĐU

EVROPA ZEMLJI SLIČNA

142 pregleda

Novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz okeana ispodpovršine.

Okean ispod površine Jupiterovog satelita sadrži natrijum-hlorid, odnosno običnu so, koju koristimo i u ishrani i koja se nalazi u vodama na našoj planeti, nalazi su novih istraživanja, koja sugerišu da vodeni sistemi Zemlje i Evrope, imaju više sličnosti nego što se do sada mislilo.

Podzemni okean za koji se smatra da je ispod površine Jupiterovog satelita Evropa, verovatno je sličan morima na Zemlji. Teleskop Nase – „Habl detektovao je na površini satelita, prisustvo soli – natrijum hlorida. Natrijum-hlorid na Evropi naveo je istraživače na zaključak da ima više sličnosti između vodenih prostranstava na Jupiterovom satelitu i na našoj planeti. Nalazi ispitivanja su detaljno opisani u novoj studiji koju su vodili istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju i objavljeni su u časopisu Science Advances.

Inače, spoljašnost Evrope  je prekrivena ledom, ispod koje, najverovatnije postoji veliki slani okean. Naučnici su, skeniranjem potvrdili prisustvo natrijum hlorida i na ledenoj površini Evrope još 2017. godine. Ipak, novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz okeana ispod površine.

Pre ove studije, naučnici su verovali da je magnezijum sulfat, koji se obično koristi u solima za kupanje, bio prisutan u vodi Evrope. Sa novim nalazima, istraživači navode da su sigurni da je natrijum-hlorid prisutan u okeanima satelita narandžaste boje, poznatog po glatkoj površini, ali nije jasno da li dominira, odnosno, kolike su njegove količine u odnosu na ostala jedinjenja.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar