МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАГАРИН У БЕОГРАДУ

Графити Гагарина, Марадоне и Кастра у Дрвенграду (Википедија)

Графити Гагарина, Марадоне и Кастра у Дрвенграду (Википедија)

Биста првог човека у космосу ускоро ће бити постављена у булевару који носи његове име. Она је већ уручена амбасадору Србије у Русији др Славенку Терзићу.

У име администрације области Калуга и Етнографског музеја „Етномир”, бисту су амбасадору Славенку Терзићу предали гувернер Владимир Патјомкин и депутат Државне думе Генадиј Скљар. Одлуку градских власти Београда о подизању бисте Јурија Гагарина предао је српском дипломати и руском гувернеру председник руско-српског пријатељства Стефан Генић.

Према речима Стефана Генића биста ће бити постављена у Булевару Јурија Гагарина у мају. Ову вест сам чекао годинама. Иако је Београд 1967. и 1971. био домаћин две велике светске изложбе „Космос миру” и многи освајачи космоса су посетили нашу престоницу, колико ми је познато у Србији нема ниједног обелиска посвећеном космонаутици.

Уочи педесете годишњице космичког лета Јурија Гагарина, која је обележена априла 2011. године, контактирао сам тадашњег министра науке у Влади РС с предлогом да се, управо, у овом београдском булевару подигне споменик првом космонауту.

После смрти Нила Армстронга сам, такође, предложио да се, ако ништа друго, барем једна улица у Београду где је први човек са Месеца боравио понесе име славног астронаута. Коначно, како се 24. априла обележева педесета година од погибије космонаута Владимира Комарова, првог човека који је погинуо за време космичког лета, пре неколико месеци сам предложио да се тим поводом у Београду или неком другом граду Србије (било је контаката са властима Крушевца) подигне биста легендарном космонауту.

Изванредно је што у нашој држави још има људи који воде рачуна о славним освајачима космоса и да се, макар и са великим закашњењем, на овакав начин Србија одужује њиховим херојским подвизима.

За мање од два месеца грађани Београда и Србије, имаће част да присуствују откривању споменика првом космонауту.
Иако због објективних разлога нећу моћи да присуствујем том чину, искрено се надам да ће подизање споменика Јурију Гагарину бити покретач нових космичких идеја и иницијатива.

Оне једнога дана могу да доведу до формирања националне космичке стратегије Србије, која би резутирала стварањем Српске космичке агенције. И како то замислисмо и 2009. Влади Србије предложисмо, да преко првог српског сателита „Тесла-1” Србија начини први корак у космос.

Мр Грујица С. Ивановић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар