MEĐU IZMEĐU

GAGARIN U BEOGRADU

690 pregleda
Grafiti Gagarina, Maradone i Kastra u Drvengradu (Vikipedija)

Bista prvog čoveka u kosmosu uskoro će biti postavljena u bulevaru koji nosi njegove ime. Ona je već uručena ambasadoru Srbije u Rusiji dr Slavenku Terziću.

U ime administracije oblasti Kaluga i Etnografskog muzeja „Etnomir”, bistu su ambasadoru Slavenku Terziću predali guverner Vladimir Patjomkin i deputat Državne dume Genadij Skljar. Odluku gradskih vlasti Beograda o podizanju biste Jurija Gagarina predao je srpskom diplomati i ruskom guverneru predsednik rusko-srpskog prijateljstva Stefan Genić.

Prema rečima Stefana Genića bista će biti postavljena u Bulevaru Jurija Gagarina u maju. Ovu vest sam čekao godinama. Iako je Beograd 1967. i 1971. bio domaćin dve velike svetske izložbe „Kosmos miru” i mnogi osvajači kosmosa su posetili našu prestonicu, koliko mi je poznato u Srbiji nema nijednog obeliska posvećenom kosmonautici.

Uoči pedesete godišnjice kosmičkog leta Jurija Gagarina, koja je obeležena aprila 2011. godine, kontaktirao sam tadašnjeg ministra nauke u Vladi RS s predlogom da se, upravo, u ovom beogradskom bulevaru podigne spomenik prvom kosmonautu.

Posle smrti Nila Armstronga sam, takođe, predložio da se, ako ništa drugo, barem jedna ulica u Beogradu gde je prvi čovek sa Meseca boravio ponese ime slavnog astronauta. Konačno, kako se 24. aprila obeleževa pedeseta godina od pogibije kosmonauta Vladimira Komarova, prvog čoveka koji je poginuo za vreme kosmičkog leta, pre nekoliko meseci sam predložio da se tim povodom u Beogradu ili nekom drugom gradu Srbije (bilo je kontakata sa vlastima Kruševca) podigne bista legendarnom kosmonautu.

Izvanredno je što u našoj državi još ima ljudi koji vode računa o slavnim osvajačima kosmosa i da se, makar i sa velikim zakašnjenjem, na ovakav način Srbija odužuje njihovim herojskim podvizima.

Za manje od dva meseca građani Beograda i Srbije, imaće čast da prisustvuju otkrivanju spomenika prvom kosmonautu.
Iako zbog objektivnih razloga neću moći da prisustvujem tom činu, iskreno se nadam da će podizanje spomenika Juriju Gagarinu biti pokretač novih kosmičkih ideja i inicijativa.

One jednoga dana mogu da dovedu do formiranja nacionalne kosmičke strategije Srbije, koja bi rezutirala stvaranjem Srpske kosmičke agencije. I kako to zamislismo i 2009. Vladi Srbije predložismo, da preko prvog srpskog satelita „Tesla-1” Srbija načini prvi korak u kosmos.

Mr Grujica S. Ivanović

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar