МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАЛАКСИЈА ПЕТИ ПУТ

Насловница

Дошепасмо, добауљасмо, догегасмо до петог (јубиларном) броја на хартији. (Остале глаголе који описују отежано приближавање неком циљу смислите сами). Другим речима, ишетасмо лаганим кораком из друге године излажења, поштовани читаоци. Шта то значи?

Ништа. Или боље рећи: излазимо пети пут пред ваш (судбоносни) суд. Молим? Ко одлучује о томе да ли ће неко издање опстати, осим читалаца. „Галаксији” сте ви једини судија, а ја сам саобраћајац на раскрсници који разврстава изваредне чланке врхунских аутора. И нимало се не мешам у то шта су и како написали, осим што први уживам у читању. Надам се да ми не замерате! Да видимо шта нудимо за предстојеће празнике на вашој духовној трпези:

Говорите ли СУРЖИК

Број оних који украјински сматрају својим матерњим језиком знатно је мањи од оних који су се изјаснили као Украјинци. Али, прави проблем чак и није у томе. У многомилионској Украјини само неколико десетина хиљада људи заиста влада украјинским језиком. Житељи савремене Украјине, без обзира да ли се изјашњавају као Украјинци или Руси, међусобно се споразумевају или на руском или на својеврсној, некњижевној мешавини двају језика.

ИЗГУБЉЕНА Троја

(Тројански рат или прва Маричка битка)

Судећи по другом наслову дало би се закључити да је Троја била негде у близини реке Марице! Откуд сад то кад су нас учили да је у Малој Азији и да је њене рушевине открио Хајнрих Шлиман у другој половини 19. века? Одакле ми, уопште, идеја да се бавим овом темом?

КРИЗА науке

Велики број научника данас се бори за релативно мали дио финансијског колача, па су присиљени на (а) објављивање резултата по сваку цијену и (б) фреквенцију објављивања која не дозвољава ригорозну провјеру резултата, што неминовно повећава број лажних открића. Шта Србија може научити из кризе свјетске науке?

НАЈСТАРИЈА звезда

Недавно су се у многим медијима појавили чланци који су истицали да је откривена звезда која је старија и од самог свемира. Kако би привукли медијску пажњу, звезда је често означавана својим неформалним, библијским именом Metuzaleh star имплицирајући старост коју наука не може да објасни. Шта нам најстарије звезде откривају о свемиру?

ВРЕМЕ недохватно

(Спонтано једначење или привлачност хаоса)

Ако време и простор доживљавамо као нешто што објективно јесте, а ми смо у њих потпуно утопљени, онда је неоспорно да су то за наш ум недохватне, заумне категорије. Време и простор осећамо као објективно постојеће, пошто постоје независно од нас, јер знамо да јесу били пре нас, и да ће бити после нас. С друге стране, оно што је било пре свих нас, што је некад и некако настало независно од нас, неуклопљиво је у наше искуство, недокучиво за наш ум.

КУРДИ

(Герила или терор?)

Највећи цинизам и лицемерје поводом 11. септембра су у томе што је десет рођака Бин Ладена несметано напустило САД склонивши се у Сауди Арабију, упркос општој блокади аеродрома и граница, док су истовремено, непосредно после тог терористичког атентата, Ирак, Иран, и Северна Кореја проглашене отпадничким и непријатељским земљама (од 19 терориста 11. септембра, 15 су били Саудијци). Јасна мета, све ближе одстојање – за „сукоб цивилизација” који је пројектовао још Бернар Левис, ментор Самуела Хатингтона. Скоро 20 година касније остаје починиоцима да кусају све гушћу кашу коју су сами закували, почев од фаворизовања вахабитизма као неке врсте исламског бољшевизма, по већ опробаном методу радикализације противника, у складу са инструментализацијом дугог трајања екстремистичког исламског тероризма.

АТОМ

пунина празнине

(Атракција и репулзија као суштина материје)

Полазећи од тврдње да укупан збир свих атракција и збир свих репулзија у свемиру остаје константан и да се свака поједина атракција надокнађује одговарајућом репулзијом, атракција се на једном нивоу структуре материје надокнађује репулзијом на вишем и нижем нивоу (Емпедоклово правило). Као последица тога, дешавају се одговарајуће промене у својствима материје (ред и неред, хомогеност и хетерогеност, нужност и случајност, прекидности и непрекидност), тако што се повећање неког својства на једном нивоу надокнађује његовим смањењем на вишем и нижем нивоу.

КРСТ први

Свастика је тајни и скривени симбол представе крста. У археологији се такав крст зове crux gammata или гамадион, јер је сачињен од четири сједињена грчка слова гама (Г). Ова интерпретација је прихваћена пошто је гама прво слово имена богиње Земље – Геа, а тако је и симбол плодности земље у склопу животног дара соларног система.

ГЕЈ ген

Најновије истраживање се заснивало на узорку од 500.000 особа. Резултати су објављени крајем августа у престижном научном часопису Science. Сами научници непостојање ,,геј гена” пореде са чињеницом да не постоји само један ген који би носио, на пример, информацију о висини човека. Kако, у том случају, сама висина особе зависи од више генетских фактора (као и фактора средине), тако и да ли ће особа бити геј оријентације зависи од више фактора.

ТАМНА енергија

Ајнштајново Е=mc2 )

Нигде се не може створити маса а да у виду дијамасеног помераја вакуума иста толика маса из тог простора не изађе. И онда нема гравитационе енергије масе наспрам енормне енергије вакуума, коју би нека тајанствена сила требало прецизно да поништи доводећи је на праву меру. Него симетрично јединство с једне стране масе, а с друге простор‑времене метрике – по инерцији. Све због релативне нуле Универзума, због релативности.

ПАРАДОКС речи

(Или: родно место логике као науке)

„Тај логос који постоји одувек …”, прве су речи првог од 139 фрагмената Хераклитових (535-475), али, недовољно одређена, старогрчка реч логос је најразличитије тумачена и превођена током историје. Неки од више десетина аналогона њених били би: реч, закон, разум, ум, слово, исказ, дефиниција, формула, релација, норма, шема и сл. Или: та иста реч је у хришћанству задобила значење Исуса Христа, једне од три хипостазије (лица) хришћанског Бога, свете Тројице итд. После Хераклита је Kсенократ (396/5-314/3), један од челника Платонове Академије (339/8-314/3), од придева λογική сачинио именицу логика, да ова означи и реч (језик), и разум (ум), и расуђивање само.

ЈЕЗИК лица

Још не познајемо властита осећања довољно добро, иако многа истраживања иду у том правцу. Јесу ли осећања само краткотрајне реакције на ситуације и окружења у којима се крећемо? Да ли се осећањима може „управљати ”? Шта је с дуготрајним стањима, расположењима у која можемо запасти – има ли им лека…?

САМОУБИЦЕ

У одузимању свега, суицид је излаз, макар, попут Диогена из Синопе задржавањем даха (?). Јохан Волфганг Гете у наставку (једног од најпопуларнијих дела), кроз карактер у делу наводи да је „боље да ствари никад нису почеле… да је мени рађа вечна празнина…” У преносном значењу, боље је апсолутно не бити, ни не постати. Организам који постане, осуђен је на патњу и бол ма какав живот имао. Нико се не рађа с осмехом, нити ико одлази у сузама… напртотив. Само је један грех неопростив – грех стварања.

ЈЕДНОРОЗИ

Једнорог је у свим средњовековним песмама, причама и илустрацијама, симбол моћи, чистоте и невиности. То је наводно митска животиња, која има тело омањег белог коња или јарца, често с јарећом брадицом, и спирално увијени дуги рог, који му израста из чела, а приказује се углавном с папцима, козјим или говеђим. То чудесно створење у стању је да у тренутку процени ситуацију и особу с којом долази у додир, и ударцем копита (?) казни онога који је учинио нешто нажао другоме.

БУДУЋНОСТ не касни

Аутор изражава своју бојазан да управљачка елита и даље не схвата да улагање у науку, образовање и културу није потрошња, него инвестирање у развој.

СТРУЈА без струје

Сви се добро сећамо рестрикција струје, прекида у напајању и пратећих невоља које смо преживели током претходних деценија. Информатичари не допуштају себи да те невоље отпишу реченицом „ваљда неће никад више” – трудимо се да нас нестанак струје не остави без наших насушних компјутера. Али, може ли човек икад да буде безбедан?

Нема више! Ако пожелите да нам нешто замерите, слободно пишете. Не примамо похвале. Ма шалим се, можете и да нас хвалите, ако сте баш упорни. Читајте уживајући.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О аутору

Станко Стојиљковић

3 коментара

  • Poštovani, čestitam Vam na ponovnom pokretanju časopisa u nadi da ćete dugo godina uspešno raditi. Moram da priznam da imam I malu bojazan u kom smeru idete. Mislio sam da je časopis namenjen široj populaciji koja voli nauku, a ne mora pritom da bude usko specijalizovana. Konkretno mislim na članak iz prošlog broja “Kvantna kozmetika ” kojeg uopšte nisam razumeo ( pritom zauzima veliki deo časopisa ), a čini mi se da ima i markentišku crtu koja nije bila svojstvena Galaksiji iz ranijih godina. Ovo je moj , subjektivni osećaj I ne mora da bude tačan.
    Srdačan pozdrav,
    Goran

  • Poštovani,
    Prezadovoljan sam časopisom! Želim da se pretplatim i na sledeću godinu.
    Sa ovakvim člancima, kvalitetom papira, a u odnosu na druge časopise, ,,Galaksija” je previše jeftina! Nadam se da je časopis finansijski ,,zdrav” i da neće da nestane kao ranije.

Оставите коментар