МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАЛАКСИЈА С КИСЕОНИКОМ

Маркаријана 231 (НАСА, ЕСА)

Астрономи први пут идентификовали молекул кисеоникa ван Млечног пута.

 Откриће кисеоника ван наше галаксије припада тиму астронома из шангајске астрономске опсерваторије који водио Јунци Ванг. Тим је утврдио присуство молекула кисеоника анализом светлосних таласа који су стигли до Земље са Маркаријана 231, галаксије удаљене око 581 милион светлосних година.

На основу очитавања, тим научника процењује да би у галаксији Маркаријана 231, могло бити 100 пута више кисеоника него што га сада има у Млечном путу.

Присуство кисеоника у нашој атмосфери, заједно са другим гасовима, отежава тачно очитавање светлосних таласа из далеких галаксија, јер се обично апсорбују или преусмере. Међутим, светлосни таласи са Маркаријана 231, настали су из оног што се назива квази-звездани објекат. Таласи са Маркаријана 231, показали су знатно нижу таласну фреквенцију од стандардних светлосних таласа, што им је омогућило да прођу кроз Земљину атмосферу без икаквих ефеката и изобличења.

Очитавања светлосних таласа су снимљена на две различите локације: у Гранади у Шпанији и у Алпима у Француској. На основу очитавања, тим научника процењује да би у галаксији Маркариан 231, могло бити 100 пута више кисеоника него што га сада има у Млечном путу. Тим верује да би им даља истраживања могла помоћи у поимању тога како расподела кисеоника условљава развој галаксија, и како то може створити одређене потребне предуслове за формирање живота.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар