MEĐU IZMEĐU

GALAKSIJA S KISEONIKOM

215 pregleda

Astronomi prvi put identifikovali molekul kiseonika van Mlečnog puta.

 Otkriće kiseonika van naše galaksije pripada timu astronoma iz šangajske astronomske opservatorije koji vodio Junci Vang. Tim je utvrdio prisustvo molekula kiseonika analizom svetlosnih talasa koji su stigli do Zemlje sa Markarijana 231, galaksije udaljene oko 581 milion svetlosnih godina.

Na osnovu očitavanja, tim naučnika procenjuje da bi u galaksiji Markarijana 231, moglo biti 100 puta više kiseonika nego što ga sada ima u Mlečnom putu.

Prisustvo kiseonika u našoj atmosferi, zajedno sa drugim gasovima, otežava tačno očitavanje svetlosnih talasa iz dalekih galaksija, jer se obično apsorbuju ili preusmere. Međutim, svetlosni talasi sa Markarijana 231, nastali su iz onog što se naziva kvazi-zvezdani objekat. Talasi sa Markarijana 231, pokazali su znatno nižu talasnu frekvenciju od standardnih svetlosnih talasa, što im je omogućilo da prođu kroz Zemljinu atmosferu bez ikakvih efekata i izobličenja.

Očitavanja svetlosnih talasa su snimljena na dve različite lokacije: u Granadi u Španiji i u Alpima u Francuskoj. Na osnovu očitavanja, tim naučnika procenjuje da bi u galaksiji Markarian 231, moglo biti 100 puta više kiseonika nego što ga sada ima u Mlečnom putu. Tim veruje da bi im dalja istraživanja mogla pomoći u poimanju toga kako raspodela kiseonika uslovljava razvoj galaksija, i kako to može stvoriti određene potrebne preduslove za formiranje života.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar