МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕОМЕТРИЈА ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Илустрација (РАФ)

Рачунарски факултет у Београду организује тематски скуп Геометрија интелигенције”. На овом скупу, истраживачи Групе за вештачку генералну интелигенцију, окупљене на РАФ-у, представиће своја најновија теоријска и практична постигнућа.

За вештачком интелигенцијом у минулих неколико година влада огромно интересовање због нових резултата који показују како машине могу да решавају проблеме као што су, на пример, обрада слика и видеа у контексту самовозећих аутомобила. Ту је свакако напредак и у другим интелигентним машинским аситентима, као што су Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Apple Siri итд. Такође, рачунари већ сада превазилазе најбоља људска остварења у комплексним стратешким играма попут шаха и игре „го”.

Постигнућа као и новац који се улаже у вештачку интелигенцију јесу велики. Ипак, још смо далеко од вештачке интелигенције која би, на пример, имала способност резоновања, што је једна од кључних карактеристика везаних за истинску људску интелигенцију. Таква вештачка интелигенција назива се вештачка генерална интелигенција и она је „свети грал” ове области.

У склопу тематског скупа, истразивачи Групе за вештачку генералну интелигенцију представиће свој фундаментално нови приступ проблему вештачке генералне интелигенције, који је базиран на геометрији. Нови приступ и добијени практични резултати светског су нивоа. Наведена достигнућа нас охрабрују да верујемо да ће машине коначно не само почети да показују знаке опште људске интелигенције, него једног дана и превазићи људе на кључном пољу као што је резоновање.

Овај скуп је јединствена прилка да се заинтересовани студенти, истразивачи као и сви други које интересује ова тематика упознају са најновијим дешавањима на светском нивоу из области вештачке генералне интелигенције и виде да се у Београду тим поводом дешава нешто веома узбудљиво. Тематски скуп ће се одржати у суботу, 26. октобра 2019. године у Kоларчевој задужбини (Студентски трг бр. 5, Београд) са почетком у 10 часова.

(Извор РАФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар