MEĐU IZMEĐU

GEOMETRIJA INTELIGENCIJE

512 pregleda

Računarski fakultet u Beogradu organizuje tematski skup Geometrija inteligencije”. Na ovom skupu, istraživači Grupe za veštačku generalnu inteligenciju, okupljene na RAF-u, predstaviće svoja najnovija teorijska i praktična postignuća.

Za veštačkom inteligencijom u minulih nekoliko godina vlada ogromno interesovanje zbog novih rezultata koji pokazuju kako mašine mogu da rešavaju probleme kao što su, na primer, obrada slika i videa u kontekstu samovozećih automobila. Tu je svakako napredak i u drugim inteligentnim mašinskim asitentima, kao što su Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Apple Siri itd. Takođe, računari već sada prevazilaze najbolja ljudska ostvarenja u kompleksnim strateškim igrama poput šaha i igre „go”.

Postignuća kao i novac koji se ulaže u veštačku inteligenciju jesu veliki. Ipak, još smo daleko od veštačke inteligencije koja bi, na primer, imala sposobnost rezonovanja, što je jedna od ključnih karakteristika vezanih za istinsku ljudsku inteligenciju. Takva veštačka inteligencija naziva se veštačka generalna inteligencija i ona je „sveti gral” ove oblasti.

U sklopu tematskog skupa, istrazivači Grupe za veštačku generalnu inteligenciju predstaviće svoj fundamentalno novi pristup problemu veštačke generalne inteligencije, koji je baziran na geometriji. Novi pristup i dobijeni praktični rezultati svetskog su nivoa. Navedena dostignuća nas ohrabruju da verujemo da će mašine konačno ne samo početi da pokazuju znake opšte ljudske inteligencije, nego jednog dana i prevazići ljude na ključnom polju kao što je rezonovanje.

Ovaj skup je jedinstvena prilka da se zainteresovani studenti, istrazivači kao i svi drugi koje interesuje ova tematika upoznaju sa najnovijim dešavanjima na svetskom nivou iz oblasti veštačke generalne inteligencije i vide da se u Beogradu tim povodom dešava nešto veoma uzbudljivo. Tematski skup će se održati u subotu, 26. oktobra 2019. godine u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg br. 5, Beograd) sa početkom u 10 časova.

(Izvor RAF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar