МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЛАВОБОЉЕ ОД МИРИСА

Shutterstock

Shutterstock

Према истраживањима, људи могу да осете преко милијарду различитих мириса, од којих на једне реагују изузетно позитивно, док им се други баш не свиђају. Иако постоје неки мириси које скоро сви сматрају непријатним, реакције на друге врсте мириса попут парфема могу да се разликују од особе до особе. Студије показују да једна особа може да сматра да је мирис одређеног парфема пријатанн, док другој може дословно да проузрокује главобољу. Kако наводи The Conversation, за то постоје чак три разлога, а неки од њих могли би да вас изненаде.

Од свих наши чула само чуло мириса има директну везу са емоционалним системом. Верује се да је главни разлог за ову везу то што се оно развило пре свих осталих. Дакле, људи не перципирају мирис само на основу хемикалија које се у њему налазе, већ узимају у обзир и сва сећања која долазе с њим. Ако осетите мирис нечега што повезујете с неким негативним сећањем, ваше тело ће створити одређену реакцију у складу с тим осећајем. Према истраживању, начин на који емоционално реагујете на одређене мирисе је личан, па се заснива на бројним искуствима, а ако сте склони главобољи само када осетите неки мирис, то би могло да буде због негативних емоција које вам се враћају у сећање.

Осмофобија је појам који се дефинише као одређена нетолеранција на мирисе. Иако су саме по себи врло ретке, особе с хроничним главобољама понекад имају тенденцију да доживају нетолеранцију на одређени мирис. Према истраживањима, људи који болују од мигрена посебно су склони овом проблему, а неке су студије такође показале како излагање јаким мирисима током два сата или више заправо може да изазове мигрену код око 20 одсто особа склоним мигренама.

Дим цигарете, парфеми, издувни гасови аутомобила и производи за чишћење неки су од најчешћих мириса који проузрокују главобољу. Хемикалије које активирају сигнале мириса у нашем мозгу понекад могу да иритирају синусе. Лекари објашњавају да се наши синуси састоје од четири различите шупљине од којих је свака обложена мембраном која лучи слуз. Та иста слуз заправо хвата честице које улазе кроз нос или уста. Да би уклонило те заробљене и потенцијално иритантне честице, наше тело треба да производи више слузи што резултира симптомима врло сличним алергијама. То заузврат проузрокује активацију нашег имунолошког система што врло често доводи до упала синуса и самим тим до несносних главобоља, преноси Индекс.хр.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар