MEĐU IZMEĐU

MOŽDANA VEZA S MAMOM

236 pregleda
Getty Images

Kako se mladi razvijaju i menjaju, menja se i njihov mozak, a ono što je posebno zanimljivo jeste da se menja i način na koji mozak reaguje na majčin glas.Za bebe i malu decu majčin glas često predstavlja sigurnost, utočište u kojem se najbrže mogu smiriti i on im šalje poruku da je sve u redu. Dečji mozgovi reagiraju na poseban način na majčinski glas sve do maloletništva, a onda nastupaju promene. Zato ponekad kada odrasli i maloletnici ne mogu biti na istoj talasnoj dužini, nije nevolja samo u njihovom prgavom ponašanju, odnosno nerazumevanju roditelja, već im je mozak u to vreme jednostavno drukčije programiran”. Tako su barem pokazali rezultati novog istraživanja kojeg su sproveli naučnici sa Medicinske škole Stanford univerziteta.

Baš kao što je dojenče usklađeno s majkom, adolescenti imaju potpuno drugu vrstu zvukova i glasova s kojima se treba uskladiti, komentarisao je neuronaučnik Danijel Abrams koji je učestvovao u istraživanju. U toku istraživanja skenirani su mozgovi dece od 7 do 16 godina dok su im istraživači puštali glasove majke i nepoznate žene, pri čemu naglasak nije bio na sadržaju govora (govorili su nekakve besmislice), već na tonu glasa. Kada su čuli glasove, mozgovi dece su reagovali i određeni delovi su postali aktivni.

I pređašnje ispitivanje koje je vodiopomenuti neuronaučnik pokazalo je da su kod dece delovi mozga povezani s nagrađivanjem i pažnjom jače reagivali na glas majke, nego na glas nepoznate žene. Kod maloletnika je potpuno obratno. Ta promena događa se između 13. i 14. godine, pokazalo je istraživanje.Pri tome treba naglasiti da maloletnici, odnosno njihovi mozgovi i dalje reaguju na majčin glas, no nepoznati im glasovi postaju važniji – privlače veću pažnju i aktivira se deo mozga povezan s nagrađivanjem. I tako bi trebalo biti, rekao je Danijel Abrams.

Promene u mozgu samo su odraz promena i novih potreba dece koje dolaze s vremenom i iskustvom jer, kako sazrevamo, naše preživljavanje sve manje zavisi od majčinske podrške, a više od podrške vršnjaka. Na stranici Science News upozoravaju da nije u potpunosti jasno koliko su ove promene univerzalne jer se one mogu razlikovati zavisno od odnosa majke i deteta, odnosno zavisno od roditeljstva, zapostavljanja i zlostavljanja dece itd.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar