МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАБЉИВИЦА ШИРИ ДОМЕТ

Shutterstock

Shutterstock

Прошитују територију којом се крећу: Због чега – врхунски предатори – тигар ајкуле мењају своје понашање?

Нова студија објављена у часопису Global Change Biology описује ново понашање тигар ајкула. Због климатских промена и пораста просечне температуре воде, тигар ајкуле шире територију којом се крећу. Сваким порастом температуре воде, односно за један степен Целзијуса, ове ајкуле проширују своје кретање за 400 километара, наводи се у новој америчкој студији објављеној у часопису Global Change Biology, преноси РТС.

Загревање океана због климатске кризе има значајан утицај на миграције тигар ајкула. То омогућава овим предаторима да прошире свој домет, али их излаже новим ризицима. Истраживање научника са Универзитета у Мајамију показало је да су се и локација и време миграције тигар ајкула променили како су се светска мора загревала, што их све више премешта из заштићених подручја ван заштићених подручја, где су подложније комерцијалном риболову. Тигар ајкула је једна од највећих ајкула, одрасле јединке могу достићи дужину од 7,5 метара.

Док су воде у близини североисточне обале САД биле превише хладне за тигар ајкуле, температуре су се последњих година промениле, па је тигар ајкула у овим областима све више.Годишње миграције тигар ајкула прошириле су се у правцу полова, паралелно с порастом температуре воде”, рекао је Нил Хамершлаг, директор Програма за истраживање и очување ајкула Универзитета у Мајамију и главни аутор студије. Најновији подаци откривају да су светски океани топлији него икад, а температуре обарају рекорде шесту годину заредом.

Тим научника предвођен Нилом Хамершлагом, већ девет година преко сателита прати кретање тигар ајкула анализирајући њихово понашање.С обзиром на њихову улогу врхунских предатора, ове промене у кретању ових ајкула могу променити интеракције предатора и плена, што доводи до еколошке неравнотеже и чешћих сусрета са људима”, истакао је доктор Нил Хамершлаг.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар