MEĐU IZMEĐU

GRABLJIVICA ŠIRI DOMET

536 pregleda
Shutterstock

Prošituju teritoriju kojom se kreću: Zbog čega – vrhunski predatori – tigar ajkule menjaju svoje ponašanje?

Nova studija objavljena u časopisu Global Change Biologyopisuje novo ponašanje tigar ajkula.Zbog klimatskih promena i porasta prosečne temperature vode, tigar ajkule šire teritoriju kojom se kreću. Svakim porastom temperature vode, odnosno za jedan stepen Celzijusa, ove ajkule proširuju svoje kretanje za 400 kilometara, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Global Change Biology, prenosi RTS.

Zagrevanje okeana zbog klimatske krize ima značajan uticaj na migracije tigar ajkula. To omogućava ovim predatorima da prošire svoj domet, ali ih izlaže novim rizicima.Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Majamiju pokazalo je da su se i lokacija i vreme migracije tigar ajkula promenili kako su se svetska mora zagrevala, što ih sve više premešta iz zaštićenih područja van zaštićenih područja, gde su podložnije komercijalnom ribolovu.Tigar ajkula je jedna od najvećih ajkula, odrasle jedinke mogu dostići dužinu od 7,5 metara.

Dok su vode u blizini severoistočne obale SAD bile previše hladne za tigar ajkule, temperature su se poslednjih godina promenile, pa je tigar ajkula u ovim oblastima sve više.Godišnje migracije tigar ajkula proširile su se u pravcu polova, paralelno s porastom temperature vode”, rekao je Nil Hameršlag, direktor Programa za istraživanje i očuvanje ajkula Univerziteta u Majamiju i glavni autor studije.Najnoviji podaci otkrivaju da su svetski okeani topliji nego ikad, a temperature obaraju rekorde šestu godinu zaredom.

Tim naučnika predvođen Nilom Hameršlagom, već devet godina preko satelita prati kretanje tigar ajkula analizirajući njihovo ponašanje.S obzirom na njihovu ulogu vrhunskih predatora, ove promene u kretanju ovih ajkula mogu promeniti interakcije predatora i plena, što dovodi do ekološke neravnoteže i češćih susreta sa ljudima”, istakao je doktor Nil Hameršlag.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar