МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАШАК СМАЊУЈЕ СТРУК

166 pregleda

Богат протеинима и влакнима, он може помоћи у контролисању нивоа шећера у крви и да спречи симптоме дијабетеса попут умора, појачаног мокрења и главобоље.

Грашак се може чинити обичном свакодневном намирницом. Најчешће га кувамо и конзумирамо као вариво уз додатак меса. Многи га воле и у руској салати. Осим што је укусан, грашак је и здрав и више него пожељан на столу у различитим оброцима. Грашак нема много калорија али је богат протеинима и влакнима, па тако укључивање порција зеленог грашка у вашу исхрану може учинити чуда за ваш струк. Влакна и протеини помажу да се осећате сито и смањите апетит, што још више појачава губитак килограма.

Протеини успоравају пражњење желуца, а такође се показало да смањују ниво грелина, хормона који је одговоран за подстицање глади. У међувремену, влакна се пробављају врло споро, што одржава ситост, и помаже у губитку килограма, наводи др Џош Екс, нутрициолог. Протеини су важно за опште здравље. Тело их користи и за изградњу и регенерисање ткива, а и за синтезу важних хормона и ензима. Недостатак протеина може бити лоше по здравље, узрокујући симптоме попут слабљења имунитета и успореног раста код деце.

Богат протеинима и влакнима, зелени грашак може помоћи у контролисању нивоа шећера у крви и да спречи симптоме дијабетеса попут умора, појачаног мокрења и главобоље. Влакна делују тако што успоравају апсорпцију шећера, помажући одржавању његовог нивоа у крви у жељеним границама. Неке студије су показале иначе да повећање уноса протеина смањује шећер у крви код људи са дијабетесом типа 2, указује др Екс.

Са 8,8 грама дијететских влакана по порцији (једна шоља), зелени грашак може да чини до 35 процената дневних потреба за влакнима. Укључивање више хране богате влакнима може имати благотворни ефекат на неколико аспеката здравља, посебно када је у питању варење, пише draxe.com. Влакна могу, такође, бити корисна у лечењу дигестивних поремећаја, као што су гастроезофагеални рефлукс, чир на желуцу, хемороиди. Зелени грашак је такође богат антиоксидансима који могу помоћи у борби против слободних радикала па тако и у борби против оштећења ћелија. Захваљујући високој концентрацији антиоксиданса у зеленом грашку, у неким истраживањима је доказано да ова намирница може имати антиканцерогена својства. Сапонини су нарочито врста антиоксиданса која се налази у зеленом грашку и која може да спречи раст тумора.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар