МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХАКЕРИМА 4 МИЛИЈАРДЕ

Илустрација

ФБИ је недавно објавио годишњи извештај о утицајима сајбер криминала на жртве у Сједињеним Америчким Државама, у којем стоји да је током 2020. године агенцији стигао рекордан број случајева. Internet Crime Complaint Center (IC3) је прошле године примио преко 790 хиљада притужби на хакерске нападе, што је за око 69% више у односу на 2019. годину. Нападачи су за дванаест месеци однели преко четири милијарде долара, а највећи број жалби односио се на phishing, non-payment/non-delivery преваре и изнуде, док је половина изгубљеног новца нападачима отишла након мејл превара у оквиру којих су циљали мање компаније.

Током 2020. повећао се и број напада који су укључивали крађу идентитета и оних које су нудиле криптовалуте у замену за традиционалне. У тим случајевима су жртве нападачима давале податке из личних докумената, а након што су ови стекли њихово поверење. После тога су подаци коришћени за компромитовање банковних рачуна, а украдене своте су одмах пребациване у криптовалуте, па им се губио сваки траг.

Прошла година је била плодоносна и за ransomware, па су велике акције које су нападачима доносиле између једног и два милиона долара, привукле нове сајбер банде које се углавном фокусирају на компаније из Северне Америке и Европе. На основу анализе више од 500 напада, агенција Group-IB је успела да испрати еволуцију ransomware-a, 2020. године. На основу тога се закључило да је ransomware сцена постала већа и динамичнија, па је све више оних који на dark web локацијама објављују податке оних који нису платили откупнине. Поједини нови играчи су отпочињали нападе које су конструисали према успешним ransomware-as-a-service моделима – програмима који нуде упутства у маниру „корак по корак и информишу о свему – од тога како се проналазе жртве, до тога како се преговара око откупнине.

Предвиђа се да ће сајбер криминал и даље напредовати, те да ће се нападачи прилагођавати безбедносним променама. Биће и све више оних које ће привлачити огромне зараде, а истиче се да се већ ради о индустрији чија се вредност већ мери милијардама долара.

(Извор PX press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар