ПАНДОРИНА КУТИЈА

ХЕРБИЦИДИ У МОКРАЋИ

Илустрација

Илустрација

Састојак препарата за уништавање корова повезан са канцером, пронађен je у 80 одсто узорака урина у САД.

Новом студијом, откривено је да се глифосат, контроверзни састојак који се налази у средствима за сузбијање корова, налази у више од 80 одсто узорК урина, узетих од деце и одраслих у Сједињеним државама. Научници су налазе назвали „узнемирујућим” и „забрињавајућим”. Извештај јединице Центра за контролу и превенцију болести открио је да је од 2.310 узорака урина, узетих од групе Американаца који би требало да буду репрезентативни за америчку популацију, 1.885 било „прошарано” траговима глифосата.

Реч је о активном састојку у хербицидима који се продају широм света, укључујући и широко коришћени бренд Раундап. Скоро трећина учесника била су деца узраста од шест до 18 година. Научници и приватни истраживачи већ годинама примећују високе нивое хербицида глифосата у анализама узорака људског урина. Али Центар за контролу и превенцију болести, тек недавно је почео да испитује степен изложености људи глифосату у САД, а рад тима стручњака Центра долази у време све веће забринутости и контроверзи око тога како пестициди у храни и води утичу на здравље људи и животну средину.

И количина и преваленција глифосата који се налази у људском урину стално расте од деведесетих година прошлог века, када је Монсанто увео генетски модификоване усеве дизајниране да се директно прскају Раундапом, тврди се у истраживању које су 2017. објавили истраживачи Медицинског факултета Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.

„Очекујем да ће спознаја да већина нас има глифосат у урину узнемирити многе људе”, рекла је Лајана Шепард професорка на Одељењу за заштиту животне средине и здравља на раду Универзитета у Вашингтону. Шепардова је била коаутор анализе из 2019. која је открила да изложеност глифосату повећава ризик од нон Хочкинсовог лимфома, а такође је била коаутор научног рада из 2019. који је дао преглед 19 студија које документују глифосат у људском урину.

И количина и преваленција глифосата који се налази у људском урину стално расте од деведесетих година прошлог века, када је Монсанто увео генетски модификоване усеве дизајниране да се директно прскају Раундапом, тврди се у истраживању које су 2017. објавили истраживачи Медицинског факултета Универзитета Калифорније у Сан Дијегу. Пол Мајлс, водећи истраживач те студије, рекао је у то време да постоји „хитна потреба” за темељним испитивањем утицаја глифосата у храни коју људи обично конзумирају и која утиче на људско здравље.

Амерички фармери годишње искористе више од 90 хиљада тона глифосата на својим пољима. Средство за убијање корова се прска директно преко генетски модификованих усева као што су кукуруз и соја, као и преко негенетички модификованих усева као што су пшеница и овас као средство за сушење усева пре жетве. Многи фармери га такође користе на пољима пре вегетације, укључујући узгајиваче спанаћа и произвођаче бадема. Сматра се најраспрострањенијим хербицидом у историји.

Остаци глифосата су документовани у низу популарне хране направљене од усева прсканих глифосатом, укључујући храну за бебе. Примарни пут изложености за децу је кроз исхрану. Монсанто и компанија која га је купила 2018. године, Бајер, тврде да су производи од глифосата и Раундап безбедни и да остаци у храни и људском урину не представљају здравствени ризик. Они су у сукобу са многим истраживачима и Међународном агенцијом за истраживање рака, јединицом Светске здравствене организације, која је 2015. класификовала глифосат као потенцијално канцероген за људе.

„Људи свих узраста би требало да буду забринути, али ја сам посебно забринут за децу”, рекао је Фил Ландриган, који је годинама радио у Агенцији и Центру за контролу и превенцију болести, а сада води Програм за глобално јавно здравље и опште добро на Бостонском колеџу.

Америчка агенција за заштиту животне средине заузела је супротан став, класификујући глифосат као супстанцу за коју је мало вероватно да буде канцерогена. Али, прошлог месеца је Савезни жалбени суд издао мишљење којим се поништава безбедносна одлука агенције којој се налаже да „даље размотри” доказе о ризицима од глифосата. „Људи свих узраста би требало да буду забринути, али ја сам посебно забринут за децу”, рекао је Фил Ландриган, који је годинама радио у Агенцији и Центру за контролу и превенцију болести, а сада води Програм за глобално јавно здравље и опште добро на Бостонском колеџу. „Деца су више изложена пестицидима него одрасли јер пропорционаллно пију више воде, једу више хране и удишу више ваздуха”, рекао је Ландриган и додао: „Такође, пред децом су године и године живота, и развој који тек следи, када она могу да развију болести са дугим периодима инкубације, као што је рак.”

Нови подаци Центра за контролу и превенцију болести објављени су као део Националног истраживања о здрављу и исхрани – истраживања које научници обично високо цене. Синтија Керл, доценткиња на катедри за здравље заједнице и животну средину на Државном универзитету у Бојсу, рекла је да је „очигледно забрињавајуће” то што је велики проценат америчке популације изложен глифосату, али да је још нејасно како се то преноси на здравље људи.

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар