МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХИБРИДНИ КЛАВИР ИЗ СРБИЈЕ

Хибридни клавир (ЦПН)

Хибридни клавир (ЦПН)

Велики успех домаћег клавирског ЛП дуа у Сингапуру са распродата два концерта на којима је представљен нови хибридни клавир који развија тим инжењера из Србије!

Два концерта клавирског ЛП дуа, који чине Соња Лончар и Андрија Павловић, распродата су у Сингапуру. ЛП дуо је у Сингапур отишао на позив Универзитета Сингапур и Центра за квантне технологије, с којим сарађује у оквиру пројекта Квантна музика (Quantum Music).

Посебан куриозитет представља чињеница да су током концерата 21. и 22. марта Соња Лончар и Андрија Павловић свирали на хибридном клавиру који су комплетно осмислили и развили инжењери из Србије. Развој сасвим новог инструмента реализован је у оквиру пројекта „Квантна музика”, чији су иницијатори Драган Новковић, професор на Високој школи електротехнике и рачунарства у Београду, и Влатко Ведрал, наш најпознатији квантни физичар и професор на Универзитету Оксфорд и сарадник у Центру за квантне технологије у Сингапуру.

Соња Лончар и Андрија Павловић (ЦПН)

Соња Лончар и Андрија Павловић (ЦПН)

ЛП дуо је на концертима у Сингапуру свирао своје композиције и музику Ивана Божичевића, Антонија Корије и Xила Мејеринга, а током концерата су о концепту квантне музике говорили Драган Новковић, Влатко Ведрал и Ендрју Гарнер, квантни физичар и сарадник у Центру за квантне технологије.

Пројекат „Квантна музика” спаја уметнике, научнике и инжењере окупљене око идеје представљања квантних феномена кроз музику. Настао је с циљем повезивања наизглед неспојивих светова квантне физике и музике, кроз научно утемељено и уметнички надограђено истраживање и концертно извођење.

Координатор пројекта „Квантна музика” је Музиколошки институт САНУ, а Центар за промоцију науке је, поред Центра за нову уметност (Србија), Кино Шишка (Словенија) и Данске националне школе сценских уметности (Данска), један од партнера.

(Извор Центар за промоцију науке)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар