MEĐU IZMEĐU

HIBRIDNI KLAVIR IZ SRBIJE

915 pregleda
Hibridni klavir (CPN)

Veliki uspeh domaćeg klavirskog LP dua u Singapuru sa rasprodata dva koncerta na kojima je predstavljen novi hibridni klavir koji razvija tim inženjera iz Srbije!

Dva koncerta klavirskog LP dua, koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, rasprodata su u Singapuru. LP duo je u Singapur otišao na poziv Univerziteta Singapur i Centra za kvantne tehnologije, s kojim sarađuje u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music).

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirali na hibridnom klaviru koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije. Razvoj sasvim novog instrumenta realizovan je u okviru projekta „Kvantna muzika”, čiji su inicijatori Dragan Novković, profesor na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, i Vlatko Vedral, naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Univerzitetu Oksford i saradnik u Centru za kvantne tehnologije u Singapuru.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović (CPN)

Sonja Lončar i Andrija Pavlović (CPN)

LP duo je na koncertima u Singapuru svirao svoje kompozicije i muziku Ivana Božičevića, Antonija Korije i Xila Mejeringa, a tokom koncerata su o konceptu kvantne muzike govorili Dragan Novković, Vlatko Vedral i Endrju Garner, kvantni fizičar i saradnik u Centru za kvantne tehnologije.

Projekat „Kvantna muzika” spaja umetnike, naučnike i inženjere okupljene oko ideje predstavljanja kvantnih fenomena kroz muziku. Nastao je s ciljem povezivanja naizgled nespojivih svetova kvantne fizike i muzike, kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje i koncertno izvođenje.

Koordinator projekta „Kvantna muzika” je Muzikološki institut SANU, a Centar za promociju nauke je, pored Centra za novu umetnost (Srbija), Kino Šiška (Slovenija) i Danske nacionalne škole scenskih umetnosti (Danska), jedan od partnera.

(Izvor Centar za promociju nauke)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar