МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХЛАМИДИЈА И НА АРКТИКУ

Илустрација (Pexels)

Хламидија је пронађена у Северном леденом океану, откривају научници. Ова бактерија је позната по томе што изазива сексуално преносиве инфекције код људи.

 Очигледно је да може да живи и тамо где је притисак огроман у условима без кисеоника и без организма домаћина. Тим истраживача који је пронашао бактерију на овом мало вероватном месту био је, благо речено, изненађен. „Проналазак хламидије у овом окружењу било је потпуно неочекиван и, наравно, поставило се питање откуд ова бактерија овде”, рекла је Џена Дарамши, докторка са Универзитета Упсала у Шведској и један од научника који су водили истраживање.

Бактерија је пронађена отприлике две миље испод површине у хидротермалним отворима између Исланда, Норвешке и Свалбарда. Хламидије су најчешће у интеракцији са организмима као што су животиње, биљке и гљивице, укључујући микроскопске организме попут амебе, алги и планктона. Проводе велики део свог живота у ћелијама својих домаћина. Већина знања о хламидијама заснива се на студијама патогених родова у лабораторији. Док истраживачи кажу да заправо не знају шта бактерија тамо ради и како преживљава, они мисле да то може имати неке везе са једињењима у седименту, пише „Мирор”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар