MEĐU IZMEĐU

HLAMIDIJA I NA ARKTIKU

317 pregleda

Hlamidija je pronađena u Severnom ledenom okeanu, otkrivaju naučnici.Ova bakterija je poznata po tome što izaziva seksualno prenosive infekcije kod ljudi.

 Očigledno je da može da živi i tamo gde je pritisak ogroman u uslovima bez kiseonika i bez organizma domaćina. Tim istraživača koji je pronašao bakteriju na ovom malo verovatnom mestu bio je, blago rečeno, iznenađen. „Pronalazak hlamidije u ovom okruženju bilo je potpuno neočekivan i, naravno, postavilo se pitanje otkud ova bakterija ovde”, rekla je Džena Daramši, doktorka sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i jedan od naučnika koji su vodili istraživanje.

Bakterija je pronađena otprilike dve milje ispod površine u hidrotermalnim otvorima između Islanda, Norveške i Svalbarda. Hlamidije su najčešće u interakciji sa organizmima kao što su životinje, biljke i gljivice, uključujući mikroskopske organizme poput amebe, algi i planktona. Provode veliki deo svog života u ćelijama svojih domaćina. Većina znanja o hlamidijama zasniva se na studijama patogenih rodova u laboratoriji. Dok istraživači kažu da zapravo ne znaju šta bakterija tamo radi i kako preživljava, oni misle da to može imati neke veze sa jedinjenjima u sedimentu, piše „Miror”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar