МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХРАНА КОЈА ЈАЧА ТЕЛО

339 pregleda
Pixabay

Стручњаци откривају најбоље намирнице за имунитет.

Осим што подржава здравље срца и рад мозга, лиснато поврће, попут кеља, спанаћа, блитве и рукуле, је једно од најбољих намирница за конзумирање. Имунитет је важан током целе године, али чини се да је постао још важнија здравствена тема у последњих неколико година. И увек је од посебног интереса када наступи сезона прехладе и грипе. Срећом, могуће је заштитити се од шмрцања и боловања тако што ћете сами одржавати здрав имунолошки систем кроз свакодневне навике. Један од најбољих доживотних начина да подржите свој имунитет је исхрана и паметне прехрамбене навике. Kонзумирање хране за јачање имунитета и испијање одређених пића није само ефикесно, већ је лакше и укусније него што мислите, преноси Real Simple.

Лиснато поврће

Ово поврће је богато микронутријентима, посебно витамином C и витамином K, који су есенцијални за добар имунолошки систем. Остале храњиве супстанце за јачање имунитета у лиснатом поврћу укључују бета-каротен и фолат или витамин B9.

Пробиотичка храна

Kада је реч о здрављу црева, пробиотичке намирнице као што су јогурт, кефир и кисели купус имају главну реч. А будући да је рад црева повезан са имунитетом, ови избори богати пробиотицима су вишенаменска суперхрана. Добре бактерије у пробиотичкој храни јачају имунолошке ћелије у цревној слузници, а микроби такође метаболишу храну како би произвели хранљиве супстанце које иначе не би биле доступне телу. То обезбеђује да ваш имунолошки систем добије храњиве супстанце које су му потребне за покретање. За оптималну подршку имунолошког система, препоручује се додавање пробиотичке хране у исхрану два до три пута недељно.

Цитрусно воће

Агруми, попут поморанџе и грејпфрута, пуни су витамина C. Овај нутријент неопходан је за врхунску имунолошку функцију, јер подстиче производњу белих крвних ћелија које се боре против болести. У агрумима можете уживати тако што ћете их додати у воду, салате или смутије.

Бобичасто воће

Kада је реч о храни за јачање имунитета, не можете погрешити са бобичастим воћем као што су јагоде, боровнице и малине. Бобичасто воће богато је антиоксидансима који помажу у заштити здравих ћелија од штетних молекула. Бобичасто воће такођер садржи витамин C, битну храњиву супстанцу за имунитет, и влакна, која подржавају добре бактерије у пробавном тракту. Ово воће можете комбиновати са овсеним пахуљицама или га користити за припремање смутија

Немасни протеини

Иако су витамини и антиоксиданси које добијамо из биљне хране често повезани са имунолошком функцијом, протеини су једнако кључни. Протеин помаже телу да поправи ткива и мишиће, изградити антитела и поспеши синтезу аминокиселина потребних за имунолошку функцију. За најздравију опцију, одлучите се за немасне беланчевине с ниским уделом засићених масти. Примери немасних извора протеина укључују тофу, пасуљ, сочиво, пилетину или ћуретину без коже и белу рибу.

Зелени чај

Зелени чај је напитак који такође има улогу у изградњи доброг имунитета. Овај чај има низ антиоксиданса, укључујући биљно једињење које се зове епигалокатехин галат. То једињење може да помогне у смањити упала у телу и побољшању његове функције, преноси Вечерњи.хр. Уживајте у топлом или хладном зеленом чају, и нећете погрешити уколико не претерујете.

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар