МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНДИЈАНЦИ СУ ИЗ КИНЕ

Илустрација

Илустрација

Анализа древне ДНK показала је да је жена која је живела пре 14.000 година у источној Азији допринела пореклу Индијанаца у Америци. Резултати студије древне ДНK фосила објављени су у часопису Curent Biology. Древна ДНK повезала је фосил жене из источне Азије са раним Американцима.

„Древни Американци су долазили из источне Азије (није изненађење, то је најближе насељено место), много пута, тако да овде нема вести. Али потврда онога што се зна је добра”, рекао је први аутор студије Џанг. Раније неоткривена популација Homo sapiens-a насељавала је садашњу југозападну Kину пре око 14.000 година и допринела пореклу древних Американаца.

Аутори нове студије упоредили су фосилни геном са људима из целог света, откривши да су кости дубоко повезане са источноазијским пореклом Индијанаца. Од фосила је остао сачуван свод лобање пронађен у пећини Црвеног јелена (Red deer cave). Фосили хоминида откривени су у пећини Црвеног јелена 1989. године. У пећини је било обиље костију изумрле џиновске врсте јелена. Пронађене су алатке од камена и рогова животиња, које су вероватно служиле за припрему јелена за вечеру.

Откривени остаци хоминида на неки начин личе на данашње људе, али и на азијске неандерталце и Homo erectus-a. Древни људи су имали равно лице, широк нос, истакнуту вилицу којој је недостајала брада, велике кутњаке, дебеле кости лобање и изражене надочне лукове. Величина њихових мозгова је била средње величине.

Пећина Црвеног јелена (Ji Xueping/Zeneger)

Управо је та необична мешавина довела до тога да истраживачи посумњају у њихово порекло. Можда није реч о Hono sapiens-у, већ о некој другој људској врсти? Упркос овом, наизглед, примитивном изгледу датовање је показало да су ови древни људи живели пре само 14.500-11.500 година. У том периоду друге људске врсте су измрле. Међутим, у том неком периоду живели су и Хобити са острва Флорес у Индонезији.

(Илустрација X. Zhang et al/Curent Biology 2022)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар