МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНФОРМАТИЧКИ ТРЕНДОВИ

Информатика 2019

У Београду је 15. маја одржан традиционални научно-стручни скуп ИНФОРМАТИKА 2019. Друштво за информатику Србије организује овај скуп већ 45 година са најактуелнијим темамаза стручну расправу.

Први део био је посвећен феномену „отворених података” као великој прилици за развиј нових, ефикасних, економичних информационих система, о чему је говорио проф. др Стеван Гостојић са Факултета техничких наука из Новог Сада. У истом блоку проф.др Драган Мишић са Машинског факултета у Нишу одржао је предавање „Имплементација принципа творене науке на примеру пројекта Open click”.

У другом делу приказани су неки будући трендови на основу искустава домаћих ИKТ компанија. Душан Јовановић из компаније АБСофт је представио примену ЕРП решења у развоју обједињених комуналних информационих система. То су обједињени и интегрисани информациони системи који омогућују аутоматизацију скоро свих послова у комуналним предузећима. АБСофт их је до сада испоручио у око 100 малих, средњих и великих предузећа.

Зоран Перовић, председник Управног одбора Регистра националног интернет домена Србије, позабавио се темом „Трендови, изазови и перспективе у развоју интернета”. Наиме, интернет је постао основна инфраструктура за информисање, комуницирање и пословање, али постаје све више рањив и злоупотребљаван.

Милош Стојковић из компаније ЕНЕЛ ПС до сада је дизајнирао неколико пројеката дата центара у складу са Tier standardom. Он је представио концепт и реализацију EDGE Computing, који омогућује непосредну контролу над осетљивим подацима и велике брзине комуникације. Сви могу се видети на www.Informatika.dis.org.rs.

Након скупа одржана је редовна скупштина Друштва за информатику Србије, на којој су позитивно оцењене алтивности у протеклих годину дана, усвојени извештаји о раду и извршене измене у саставу Управног одбора.

(Извор ДИС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар