MEĐU IZMEĐU

INFORMATIČKI TRENDOVI

278 pregleda

U Beogradu je 15. maja održan tradicionalni naučno-stručni skup INFORMATIKA 2019. Društvo za informatiku Srbije organizuje ovaj skup već 45 godina sa najaktuelnijim temamaza stručnu raspravu.

Prvi deo bio je posvećen fenomenu „otvorenih podataka” kao velikoj prilici za razvij novih, efikasnih, ekonomičnih informacionih sistema, o čemu je govorio prof. dr Stevan Gostojić sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. U istom bloku prof.dr Dragan Mišić sa Mašinskog fakulteta u Nišu održao je predavanje „Implementacija principa tvorene nauke na primeru projekta Open click”.

U drugom delu prikazani su neki budući trendovi na osnovu iskustava domaćih IKT kompanija. Dušan Jovanović iz kompanije ABSoft je predstavio primenu ERP rešenja u razvoju objedinjenih komunalnih informacionih sistema. To su objedinjeni i integrisani informacioni sistemi koji omogućuju automatizaciju skoro svih poslova u komunalnim preduzećima. ABSoft ih je do sada isporučio u oko 100 malih, srednjih i velikih preduzeća.

Zoran Perović, predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije, pozabavio se temom „Trendovi, izazovi i perspektive u razvoju interneta”. Naime, internet je postao osnovna infrastruktura za informisanje, komuniciranje i poslovanje, ali postaje sve više ranjiv i zloupotrebljavan.

Miloš Stojković iz kompanije ENEL PS do sada je dizajnirao nekoliko projekata data centara u skladu sa Tier standardom. On je predstavio koncept i realizaciju EDGE Computing, koji omogućuje neposrednu kontrolu nad osetljivim podacima i velike brzine komunikacije. Svi mogu se videti na www.Informatika.dis.org.rs.

Nakon skupa održana je redovna skupština Društva za informatiku Srbije, na kojoj su pozitivno ocenjene altivnosti u proteklih godinu dana, usvojeni izveštaji o radu i izvršene izmene u sastavu Upravnog odbora.

(Izvor DIS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar