МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНСЕКТ ВАНЗЕМАЉАЦ

insekt

Пре око 100 милиона година инсект ванземаљског изгледа, с чудноватом тругластом главом и танким дугим ножицама, верао се по дрвећу у доба диносауруса.

Доказ се чува у бурманском ћилибару, иако Бурма тада није ни постојала. Пре око 100 милиона година инсект ванземаљског изгледа, без крила и танких дугих ножица, верао се по дрвећу у доба диносауруса. Истраживачи су недавно пронашли два сачувана примерка која су, не знајући где да их разврстају, распоредили у нову врсту живих створова.

Најчудније од свега је то што му глава невероватно подсећа на цртеже којима се увелико дочаравају ванземаљци. С дугим вратом, великим очима и дугуљастом главом највише личи на филмског јунака скраћено прозваног Е.Т.

Према важечим мерилима, необично створење представља једну од око милион познатих врста инсеката. Али пошто је толико различити, сврстан је у нову врсту, саопштио је Државни универзитет Орегон. Претпоставља се да се хранио грињама и гљивицама, по свему судећи био је сваштојед.

Научници издвајају неколико одлика које не одговарају ниједној другој врсти инсеката, чак се изјашњавају да нешто слично никада нису видели, про је превагнуло у сврставању. Најчуднији су троугласта глава и облик очију са стране, што му је омогућавало да види унаоколо под углом од 180 степени једностав ним окреатњем, по чему не сличи ниједном познатом инсекту.

Два пронађена узорка, који јасно припадају истој врсти, сада су увршћена у ред Aethiocarenodea. Сувишно је рећи да је она одавно изумрла, иако је опстајала у шумама Бурме пре сто милиона година, алии је из непознатог разлога ишчезла. Поређења ради, највећи ред инсеката чине бубе (Coleoptera), са стотинама хиљада познатих врста.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар