MEĐU IZMEĐU

INSEKT VANZEMALJAC

1.160 pregleda
insekt

Pre oko 100 miliona godina insekt vanzemaljskog izgleda, s čudnovatom truglastom glavom i tankim dugim nožicama, verao se po drveću u doba dinosaurusa.

Dokaz se čuva u burmanskom ćilibaru, iako Burma tada nije ni postojala. Pre oko 100 miliona godina insekt vanzemaljskog izgleda, bez krila i tankih dugih nožica, verao se po drveću u doba dinosaurusa. Istraživači su nedavno pronašli dva sačuvana primerka koja su, ne znajući gde da ih razvrstaju, rasporedili u novu vrstu živih stvorova.

Najčudnije od svega je to što mu glava neverovatno podseća na crteže kojima se uveliko dočaravaju vanzemaljci. S dugim vratom, velikim očima i duguljastom glavom najviše liči na filmskog junaka skraćeno prozvanog E.T.

Prema važečim merilima, neobično stvorenje predstavlja jednu od oko milion poznatih vrsta insekata. Ali pošto je toliko različiti, svrstan je u novu vrstu, saopštio je Državni univerzitet Oregon. Pretpostavlja se da se hranio grinjama i gljivicama, po svemu sudeći bio je svaštojed.

Naučnici izdvajaju nekoliko odlika koje ne odgovaraju nijednoj drugoj vrsti insekata, čak se izjašnjavaju da nešto slično nikada nisu videli, pro je prevagnulo u svrstavanju. Najčudniji su trouglasta glava i oblik očiju sa strane, što mu je omogućavalo da vidi unaokolo pod uglom od 180 stepeni jednostav nim okreatnjem, po čemu ne sliči nijednom poznatom insektu.

Dva pronađena uzorka, koji jasno pripadaju istoj vrsti, sada su uvršćena u red Aethiocarenodea. Suvišno je reći da je ona odavno izumrla, iako je opstajala u šumama Burme pre sto miliona godina, alii je iz nepoznatog razloga iščezla. Poređenja radi, najveći red insekata čine bube (Coleoptera), sa stotinama hiljada poznatih vrsta.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar