МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИШЧЕЗНУЋЕ МУШКАРАЦА

Pixabay

Pixabay

Јапанска студија упозорава да Y хромозом нестаје.

Једна јапанска студија навела је научнике да верују да би у будућности мушки Y хромозом могао да нестане. Оваква хипотеза појавила се након што су Универзитета Хокаидо испитали једну врсту јапанског бодљикавог пацова. Студију су објавили у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences, преноси РТ. Током експеримента, научници су закључили да пацови више не зависе од Y хромозома, већ да је нови, који је еволуирао, заузео његово место.

Анализа је показала да би тај нови хромозом могао да у себе укључи мушке полне карактеристике, које су особина Y хромозома. „Нема разлога да мислимо да је наш хромозом робуснији од оног који има бодљикави пацов”, рекла је Џени Грејвс са аустралијског универзитета Ла Троб. Њена предвиђања су да ће Y хромозом престати да постоји у року од око 10 милиона година. „Када људима понестане Y хромозома, могли би изумрети или би могли развити нови полни ген који дефинише нове полне хромозоме”, претпоставља она.

Други истраживачи су примећују да, чак и ако би нестанак Y хромозома значио нестанак мушких сисара, то не би нужно значило крај врсте. „Жене, а под овим термином мислим на организме који производе велике гамете зване јајне ћелије, могу код неких врста да се самооплоде”, рекла је за Newsweek истраживач сексуалне еволуције са Универзитета Карлтон, Рут Горелик.

(Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар