МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗНАД 54 ТОПЛОТНИ УДАР

Pixabay

Pixabay

Kолико високу температуру људско тело може да поднесе?

Жарке летње температуре изразито су непријатне и права је срећа што током године постоји само ограничен број дана са оваквим, екстремним температурама (мада се број таквих дана значајно повећао због климатских промена). Још од НАСА студије из 1958. године, установљена је комфорна зона температуре између 4 и 35 степени Целзијуса, у којој, кад влажност не прелази 50%, људи могу да бораве неограничено дуго. Но, кад се нађе изван ове зоне, колико високу температуру људско тело може да поднесе?

Устаљено се сматра да на температури вишој од 54 степена Целзијуса људском организму неизбежно следи топлотни удар.

Упркос бројним махом војним истраживањима, на ово питање нема једног општег, а прецизног одговора. Различите особе могу да издрже различите температурне екстреме, а то зависи и од начина одевања, физичких активности, струјања ваздуха и заклоњености од сунца. И пре свега, од влажности ваздуха. При врло високој релативној влажности ваздуха човек може бити угрожен већ на 36 степени Целзијуса, док у пустињама, где је ваздух изузетно сув, људи могу десетак минута да издрже и на температури од 60 степени.

Да би одржао телесну температуру на око 37 степени, организам при високим температурама ваздуха сувишну топлоту ослобађа пре свега кроз испаравање, односно знојењем. Међутим, ако је релативна влажност око њега висока, испаравање је успореније и човек доживљава да је спољна температура виша од оне коју мере термометри. Устаљено се сматра да на температури вишој од 54 степена Целзијуса људском организму неизбежно следи топлотни удар. Због тога се у прогнози и користи такозвани топлотни индекс какав од 1978. примењује америчка, као и већина европских метеоролошких организација, а између осталих и наш РХМЗС. У Kанади је још од 1965. у употреби такозвана Humidex скала, док се данас ваши телефони ослањају на RealFeal скалу компаније AccuWeather.

Овај облик хипертермије може да се догоди и на далеко нижим температурама, а на то могу да утичу лекови, алкохол, старост, али и друге околности. Спортисти који се такмиче на топлоти могу бити у опасности, а статистике бележе да су честе жртве топлоте деца заборављена у нерасхлађеним аутомобилима. Топлотни удар је екстремно страње термичког стреса и доводи до раста телесне температуре за свега неколико минута, вртоглавице, крварења, колапса кардиоваскуларног система, конвулзија, коме, отказивања мишића и органа и у најтежем случају, до смрти.

Наравно, при овдашњим температурама, ма како биле непријатне, не треба да бринете све док боравите у проветреним, вештачки расхлађеним просторијама, узимате довољно течности и избегавате директно излагање сунцу у најтоплијем делу дана.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар