?> КАД ЈЕ КОФЕИН ОПАСАН? | Galaksija Nova
ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

КАД ЈЕ КОФЕИН ОПАСАН?

Pixabay

Pixabay

Према Европској агенцији за безбедност хране (EFSA), унос једнократне дозе кофеина до 200 милиграма не представља опасност за здраве одрасле особе, а ни до 400 милиграма у току дана. Но, трудницама и дојиљама треба ограничити на 200 милиграма или мање.

Дан је био дуг, пред вама је још посла, а батерије су при крају… Па одлучите попити једно или два енергетска пића. Да ли то безбедан начин за побољшање физичких и менталних перформанси?Ми критички гледамо на маркетиншке тврдње у вези са већом делотворношћи и појачаном будношћу када конзумирате енергетска пића”, каже Силке Волбрехт, саветница за намирнице и исхрану у Центру за саветовање потрошача немачке покрајине Бранденбург (VZB). Овакве тврдње произвођача морале би бити научно доказане и одобрене, но у већини случајева није тако.”

Kофеин у популарним енергетским пићима главни је састојак који би требало да нас одржи буднима и продужи продуктивност.Децилитар енергетског пића обично садржи 32 милиграма кофеина, што је максимално допуштено законом”, додаје Волбрехт. Упштено говорећи, кофеин има пуно позитивних одлика. Стимулише кардиоваскуларни и средишњи нервни систем, а у умереним дозама може побољшати концентрацију и будност”, објашњава Анке Ехлерс, стручњакиња за безбедност хране у немачком Савезном институту за процену ризика (BfR). Истовремено може појачати издржљивост за време спортских активности, но важно је истаћои да овакви напици не могу надокнадити губитак течности до чега долази знојењем”, наглашава Волбрехт, напомињући да је боље притом пити много воде. Штавише, кофеин има и диуретски учинак.

Малолетници, најчешћи конзументи енергетских пића, не би смели уносити више од 3 милиграма кофеина дневно на килограм телесне тежине. Стога је препоручени максимум за 50 килограма телесне тежине 150 милиграма, количин коју већ премашује једна велика лименка.

Добробити кофеина зависе од количине, а у случају конзумирања енергетских пића замка је у томе што подстичу на унос великих количина у кратком времену. „Зависно од организма то може изазвати нежељене нуспојаве као што су тескоба, обилно знојење и лупање срца”, упозорава Ехлерс. Превише стимуланса у виду кофеина може резултирати опасним поремећајем срчаног ритма у комбинацији с алкохолом, физичким напором или недовољно сна”, опомиње BfR.

Укратко, здравствени ризици од учинка енергетских пића углавном су узроковани претераном конзумацијом”, подсећа Ехлерс. Није познато може ли дуготрајна и редовна конзумација енергетских пића изазвати хроничну штету на здравље појединца, с обзиром на да је још врло мало научних података о томе”. Стога је циљ заједничке студије BfR-а и универзитетске болнице Charite у Берлину доћи до конкретних научних података.

Kолико кофеина је превише? Према Европској агенцији за сигурност хране (EFSA), унос једнократне дозе кофеина до 200 милиграма не представља опасност за здраве одрасле особе, а ни до 400 милиграма у току дана. Но, трудницама и дојиљама треба ограничити на 200 милиграма или мање. Kао смерница може послужити чињеница да лименка енергетског пића од 500 милиграма обично садржи 160 милиграма кофеина.

Малолетници, најчешћи конзументи енергетских пића, не би смели уносити више од 3 милиграма кофеина дневно на килограм телесне тежине, наглашава EFSA. Стога је препоручени максимум за тинејџера од 50 килограма 150 милиграма, количина коју већ премашује једна велика лименка енергетског пића. Стручњаци истичу да висок садржај кофеина није једина потенцијална претња – ту је и шећер. У великој је лименци има га око 60 грама, што је еквивалент 20 коцкица шећера.

„Шећер пићу даје примамљив, пун окус, због чега се додаје у великим количинама”, тумачи Волбрехт. Други разлог је прикривање горког укуса кофеина.Одраније знамо да конзумација већих количина шећера може резултирати гојењем, дијабетесом и каријесом.” Мада су се маркетиншки стручњаци побринули да енергетска пића изгледају здраво, а то постижу сликама воћа на лименкама или истицањем састојака попут поморанџе, јабуке, маракује или манга, она заправо садрже тек синтетске витамине који ова пића не чине ни бољима, ни здравијима”, сматра Волбрехт.

Као алтернатива енергетским пићима препоручује се – обична кафа. Ризик од уноса прекомерне количине кофеина путем кафе релативно је мален”, тврди Волбрехт тнаводећи да тинејџери не пију кафу и еспресо у великим количинама као хладна, слатка енергетска пића. „Да би у организам дневно унио 150 милиграма кофеина, малолетник од 50 килограма треба да попије око две шољице кафе или три еспреса, зависно од јачине напитка”, закључује она и указује на још једну позитивну страну кафе: Сами можете одредити количину шећера коју ћете додати.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар