МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАД СЕ БОРЕ НОЋНЕ МОРЕ

Илустрација (WebMD)

Швајцарски и амерички научници одржали су експеримент где су успели да пронађу одговор на ово питање.

 Имате ноћне море? Ово је разлог, кажу научници. Захваљујући развоју технологије, постало је могуће проучавање можданих активности током спавања, па научници и психолози широм света објављују своје резултате. Али зашто имамо ноћне море?

Швајцарски и амерички научници одржали су експеримент где су успели да пронађу одговор на ово питање. Према њиховом мишљењу, то је врста тренинга нервног система који помаже човеку да се избори са негативним емоцијама у стварном животу. Оно што осећамо у сну нам помаже да будемо припремљени за будуће могуће стресове, кажу научници.

Захваљујући одговорима испитаника, откривено је да постоје две области мозга које су одговорне за ноћне море. То су инсула и средњи мождани кортекс. У даљој студији, научници су открили да они који су дуже и чешће имали ноћне море, мање оштро реагују на негативне ствари у стварном животу, пише сајт Brightside.

До сада је постало јасно да смо често забринути баш онда кад наша подвест покушава да нам помогне у решавању неког проблема. Осим тога, не знамо много о сновима и начину на који они утичу на наш живот. Да ли наша подвест увек кроз снове комуницира са нама.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар