ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

КЉУЧ НОЋНОГ ЗНОЈЕЊА

Shutterstock

Shutterstock

Може да буде узроковано и другим поремећајима здравља, као што су: инфекције, попут туберкулозе или HIV, малигне болести, као што је леукемија или лимфом, анксиозни поремећаји, хипертиреоза и хипогликемија.

Уклањање ћебади са кревета, ношење светлије пиџаме или отварање прозора у спаваћој соби може да помогне у спречавању и ублажавању ноћног знојења. Нормално је да се знојите током ноћи ако је температура у соби у којој спавате превише висока. Међутим, код неких особа се често јавља такозвано ноћно знојење, које може да буде различитог интензитета – од благог презнојавања до оног које је веома изражено. Жене доживљавају валунге и ноћно знојење током менопаузе. Ноћно знојење може да буде узроковано и другим поремећајима здравља, као што су: инфекције, попут туберкулозе или HIV, малигне болести, као што је леукемија или лимфом, анксиозни поремећаји, хипертиреоза и хипогликемија.

Доступне терапијске опције за малигне болести као што су хемотерапија и радиотерапија такође могу довести до појаве ноц́ног знојења. Може да се јави и код мушкараца којима су уклоњени тестиси због лечења карцинома простате. У неким случајевима можете доживети ноћно знојење као нежељени ефекат лека који узимате. У ову групу лекова спадају одређени антидепресиви, опиоиди и хормонска супституциона терапија.

Kонзумирање превелике количине кофеина или алкохола или конзумирање дувана или дрога такође може да изазове ноц́но знојење. Kако се лечи ноћно знојење? За лечење ноћног знојења лекар цће најпре предузети кораке да идентификује и реши основни узрок ноћног знојења:

Менопауза

Промене у начину живота, попут спавања у хладним просторијама и избегавање конзумирања алкохола, могу да помогну код ноћног знојења. Ако ово није довољно, хормонска терапија може да помогне у смањењу броја валунга који се јављају и ублажавању других симптома. Лекар може такође да препише и друге лекове за валунге, као што су пароксетин и габапентин.

Инфекција

У зависности од врсте инфекције коју имате, антибиотици, антивирусни лекови или други лекови могу да помогну у лечењу, па самим тим и у смањивању учесталости и озбиљности ноћног знојења.

Малигне болести

Хемотерапија, радиотерапија, хируршко лечење и биолошки лекови су све доступне терапијске опције за лечење малигнитета. Треба имати на уму да управо оне могу да доведу до појаве ноћног знојења.

Анксиозност

Анксиолитици и антидепресиви су лекови који се користе за лечење анксиозности.

Хипертиреоза

Лекови, терапија јодом, а понекад и хируршка интервенција се користе за лечење хиперактивне штитне жлезде.

Лекови

Ако лекови доводе до појаве ноћног знојења, лекар може да прилагоди дозу лека или препоручи неки други лек. Kонзумирање алкохола или кофеина, или употреба дрога. Ограничавање или избегавање уноса ових супстанци у организам може да помогне у смањењу ноћног знојења. У неким случајевима, лекар може да препише лекове или препоручити терапију која ће вам помоћи у одвикавању.

Лекар вам такође може саветовати да прилагодите навике спавања. Уклањање ћебади са кревета, ношење светлије пиџаме или отварање прозора у спаваћој соби може да помогнеу спречавању и ублажавању ноћног знојења. Такође може помоц́и коришц́ење клима уређаја или вентилатора или проналажење хладнијег места за спавање. Kада би требало да потражите помоћ?

Ноћно знојење обично није разлог за забринутост. У неким случајевима, међутим, оно може да буде знак основног обољења које захтева лечење. Ноћно знојење је често у менопаузи, која обично почиње око 50 година. Међутим, ако осетите ноц́но знојење и друге симптоме менопаузе пре 40. године, важно је да разговарате са својим лекаром. Ово може да укаже на стање које се зове примарна инсуфицијенција јајника.

Такође је важно да потражите медицинску помоц́ ако се често јавља ноц́но знојење, омета ваш сан или је прац́ено другим симптомима. Ноћно знојење које се јавља уз високу температуру, кашаљ или необјашњиви губитак тежине може да буде знак озбиљног обољења. Kод пацијената који имају лимфом или HIV, ноћно знојење може да укаже на то да болест напредује, преносе Вијести.ме. Kако може да се спречи ноћно знојење?

Ограничите конзумирање алкохола и кофеина;

Избегавајте конзумирање дувана и дрога;

Спавајте у хладнијем окружењу;

Размислите о набавци расхладног душека;

Покушајте да редукујете телесну масу

Избегавајте да једете зачињену храну ако сте у менопаузи, јер то може да погорша симптоме менопаузе.

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар