LESTVICE ŽIVOTA

KLJUČ NOĆNOG ZNOJENJA

371 pregleda
Shutterstock

Može da bude uzrokovano i drugim poremećajima zdravlja, kao što su: infekcije, poput tuberkuloze ili HIV, maligne bolesti, kao što je leukemija ili limfom, anksiozni poremećaji, hipertireoza i hipoglikemija.

Uklanjanje ćebadi sa kreveta, nošenje svetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može da pomogne u sprečavanju i ublažavanju noćnog znojenja. Normalno je da se znojite tokom noći ako je temperatura u sobi u kojoj spavate previše visoka. Međutim, kod nekih osoba se često javlja takozvano noćno znojenje, koje može da bude različitog intenziteta – od blagog preznojavanja do onog koje je veoma izraženo. Žene doživljavaju valunge i noćno znojenje tokom menopauze.Noćno znojenje može da bude uzrokovano i drugim poremećajima zdravlja, kao što su:infekcije, poput tuberkuloze ili HIV, maligne bolesti, kao što je leukemija ili limfom, anksiozni poremećaji, hipertireoza i hipoglikemija.

Dostupne terapijske opcije za maligne bolesti kao što su hemoterapija i radioterapija takođe mogu dovesti do pojave noćnog znojenja. Može da se javi i kod muškaraca kojima su uklonjeni testisi zbog lečenja karcinoma prostate.U nekim slučajevima možete doživeti noćno znojenje kao neželjeni efekat leka koji uzimate. U ovu grupu lekova spadaju određeni antidepresivi, opioidi i hormonska supstituciona terapija.

Konzumiranje prevelike količine kofeina ili alkohola ili konzumiranje duvana ili droga takođe može da izazove noćno znojenje.Kako se leči noćno znojenje?Za lečenje noćnog znojenja lekar cće najpre preduzeti korake da identifikuje i reši osnovni uzrok noćnog znojenja:

Menopauza

Promene u načinu života, poput spavanja u hladnim prostorijama i izbegavanje konzumiranja alkohola, mogu da pomognu kod noćnog znojenja.Ako ovo nije dovoljno, hormonska terapija može da pomogne u smanjenju broja valunga koji se javljaju i ublažavanju drugih simptoma. Lekar može takođe da prepiše i druge lekove za valunge, kao što su paroksetin i gabapentin.

Infekcija

U zavisnosti od vrste infekcije koju imate, antibiotici, antivirusni lekovi ili drugi lekovi mogu da pomognu u lečenju, pa samim tim i u smanjivanju učestalosti i ozbiljnosti noćnog znojenja.

Maligne bolesti

Hemoterapija, radioterapija, hirurško lečenje i biološki lekovi su sve dostupne terapijske opcije za lečenje maligniteta. Treba imati na umu da upravo one mogu da dovedu do pojave noćnog znojenja.

Anksioznost

Anksiolitici i antidepresivi su lekovi koji se koriste za lečenje anksioznosti.

Hipertireoza

Lekovi, terapija jodom, a ponekad i hirurška intervencija se koriste za lečenje hiperaktivne štitne žlezde.

Lekovi

Ako lekovi dovode do pojave noćnog znojenja, lekar može da prilagodi dozu leka ili preporuči neki drugi lek.Konzumiranje alkohola ili kofeina, ili upotreba droga. Ograničavanje ili izbegavanje unosa ovih supstanci u organizam može da pomogne u smanjenju noćnog znojenja. U nekim slučajevima, lekar može da prepiše lekove ili preporučiti terapiju koja će vam pomoći u odvikavanju.

Lekar vam takođe može savetovati da prilagodite navike spavanja. Uklanjanje ćebadi sa kreveta, nošenje svetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može da pomogneu sprečavanju i ublažavanju noćnog znojenja.Takođe može pomoći korišćenje klima uređaja ili ventilatora ili pronalaženje hladnijeg mesta za spavanje.Kada bi trebalo da potražite pomoć?

Noćno znojenje obično nije razlog za zabrinutost. U nekim slučajevima, međutim, ono može da bude znak osnovnog oboljenja koje zahteva lečenje.Noćno znojenje je često u menopauzi, koja obično počinje oko 50 godina. Međutim, ako osetite noćno znojenje i druge simptome menopauze pre 40. godine, važno je da razgovarate sa svojim lekarom. Ovo može da ukaže na stanje koje se zove primarna insuficijencija jajnika.

Takođe je važno da potražite medicinsku pomoć ako se često javlja noćno znojenje, ometa vaš san ili je praćeno drugim simptomima. Noćno znojenje koje se javlja uz visoku temperaturu, kašalj ili neobjašnjivi gubitak težine može da bude znak ozbiljnog oboljenja.Kod pacijenata koji imaju limfom ili HIV, noćno znojenje može da ukaže na to da bolest napreduje, prenose Vijesti.me.Kako može da se spreči noćno znojenje?

Ograničite konzumiranje alkohola i kofeina;

Izbegavajte konzumiranje duvana i droga;

Spavajte u hladnijem okruženju;

Razmislite o nabavci rashladnog dušeka;

Pokušajte da redukujete telesnu masu

Izbegavajte da jedete začinjenu hranu ako ste u menopauzi, jer to može da pogorša simptome menopauze.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar