МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КЉУЧ ШАХА ЧЕТИРИ СЛОВА

Pixabay

Pixabay

Тајне шаховске игре су вековима истраживали људи седећи за шаховском таблом. У доба савремене технологије седе испред својих комјутера, односно машина и помоћу математичких алгоритама и пригодних програма улазе дубље у тајне ове игре. Данас су ове машине и шаховски програми толико квалитетни да се и најбољи светски шахисти не могу с њима такмичити.

Ипак људи и даље покушавају да боље разумеју шах и подигну квалитет своје игре. Ово питање је и мене пратило преко 70 година, па сам као мајстор ФИДЕ своја знања о тајнама шаха, пожелео да пренесем на млађе генерације. На курсеивима, а и у директним контактима с мајсторима шаха износио своје ставове. У овом тексту сазнања износим и пред ширу јавност. Kратко речено, кључ игре шаха за садржи се у кракој речи од четири слова СМИТ: С- стратегија, М-мотивација, И-интуиција и Т-тактика.

Модерни шаховски програми се у игри ослањају на добро познавање шаховске стратегије и велику брзину процењивања тактичких заплета и комбинација. Шахисти, поред познавања шаховске стратегије и ограничених могућности у процени тактичких заплета и кобинација, постижу значајне резултате на бази своје мотивације и интуиције. Овде треба ближе дефинисати све четири компоненте из речи СМИТ.

Стратегија захтева познавање вредности појединих фигура и њихових положаја за процену позиције на табли: значај и поседовање централних поља, контрола отворених линија и дијагонала, вредновање сопствених и противничких јаких и слабих тачака, процена пешачке вредности појединих фигура и њихове структуре у припреми за завршницу и хармонију повезаности сопствених и противничких фигура.

Мотивација се базира на жељи да се постигне добар резултат и да се пред важне партије (које могу да потрају 4,5 и више сати) изврши добра и ментална и физичка припрема.

Интуиција се односи на активирање скривених путева у критичним моментима за вођење напада или одбране. Овде се могу сврстати и ризични потези, који могу изазвати страх и немир код противника.

Тактика се односи на израчунавање комбинација, које могу у неколико потеза значајно да измене позицију на табли.

Драгомир Вученовић

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Kljucna rec za sah “SMIT” krije u sebi redosled po prioritetu za uspeh u sahu:
    Strategija na prvom mestu treba vrednovati sa oko 50% .
    Motivacija na drugom mestu zasluzuje oko 20 %.
    Intuicija na trecem i taktika na cetvrtom mestu vtrednuju negde oko 15%.
    Ovo je moja procena, a sa velikom verovatnocom ovde ima puno razlicitih procena.

Оставите коментар