ПАНДОРИНА КУТИЈА

КО ПУШИ ВУТРУ ЗАГЛУПИ

Марихуана (Wikipedia)

Марихуана (Wikipedia)

Може нашкодити способности размишљања и планирања, и то дугорочно!

Сећате ли се типова који проводе дане у соби или возилу обавијеном димом марихуане, способних тек за тражење новог џоинта? Није чудно ако се не сећате. Kако све више и више држава иде путем легализације марихуане, стереотипни ефекти отупљеног ума постали су прошлост и често су замењени прихватањем дроге као прихватљивог начина за дружење, опуштање и бољи сан. Иако је друштво можда заборавило утицај који трава може имати на мозак, наука није, пише CNN. Истраживања су одавно показала да пушење може нашкодити когнитивним функцијама. Ново истраживање, објављено у часопису Addiction, открива да последице могу бити и трајније од иницијалне омамљености, посебно код адолесцената.

Недавно објављена анализа проучавала је студије на више од 43.000 људи и открила негативан утицај тетрахидроканабинола или THC, главне психоактивне компоненте у канабису, на виши степен размишљања у мозгу. Те извршне функције укључују способност доношења одлука, памћења важних података, планирања, организирања и решавања проблема и контроле емоција и понашања.

„Наша студија омогућила је да истакнемо неколико когнитивних подручја нарушених употребом канабиса, укључујући проблеме с концентрацијом и потешкоће при памћењу и учењу, што може имати значајан утицај на свакодневни живот корисника”, рекао је коаутор др Александр Диме, ванредни клинички професор психијатрије на Универзитету у Монтреалу.Kоришћење канабиса у младости може последично довести до смањеног образовног постигнућа, а код одраслих до лошег радног учинка и опасне вожње. Те последице могу бити горе код редовних и тешких корисника.

Утицај марихуане на мозак може бити посебно штетан за когнитивни развој младих, чији се мозак још развија, сматра др Меган Морено, професорка педијатрије на Факултету медицине и јавног здравља Универзитета Висконсин, која није била укључена у студију.Ова студија пружа снажне доказе о негативним когнитивним учинцима конзумације канабиса и треба је узети као кључни доказ за превенцију коришћења канабиса у младости. Осим тога, сада знамо да мозак наставља да се развијати до 25. године. Родитељи би требало да буду свесни да су адолесценти који користе канабис у опасности од оштећења својег најважнијег органа, мозга”, изјавила је Меган Морено за CNN.

„Досад су у префронталном кортексу опажене најдоследније промене узроковане употребом канабиса, углавном хроничном употребом током младости. Такве промене потенцијално могу довести до дуготрајног поремећаја когнитивних и извршних функција.

Недавно објављена анализа проучавала је студије на више од 43.000 људи и открила негативан утицај тетрахидроканабинола или THC, главне психоактивне компоненте у канабису, на виши степен размишљања у мозгу. Те извршне функције укључују способност доношења одлука, памћења важних података, планирања, организирања и решавања проблема и контроле емоција и понашања. Постоји ли могућност опоравка од ових недостатака? Научници нису сигурни. Истраживање је открило да се једињење THC топи у мастима и може се ускладиштити у телесној масноћу, и тако се поступно месецима испуштати у крвоток”, објаснио је Александр Диме, додајући да је потребно висококвалитетно истраживање да би се утврдио дугорочни учинак те изложености.

Неке студије указују да би се негативни учинци на мозак могли ублажити након престанка коришћења траве, али то такође може зависити од количине, учесталости и година коришћења марихуане. Доб у којој је почела употреба марихуане исто тако може играти улогу, ако спада у кључно развојно раздобље младалачког мозга.Досад су у префронталном кортексу опажене најдоследније промене узроковане употребом канабиса, углавном хроничном употребом током младости. Такве промене потенцијално могу довести до дуготрајног поремећаја когнитивних и извршних функција”, нагласио је научник из Монтреала.

Осим тога, неке студије су показале да рана и честа употреба канабиса у адолесценцији доводи до лошијих когнитивних способности у одраслој доби. Док наука то решава, требало би размотрити превентивне и интервентне мере за едукацију младих о коришћењу канабиса и обесхрабривање од хроничне употребе те твари. Млади су и даље посебно осетљиви на учинке канабиса”, закључио је Александр Диме.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар