МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОАУТОР С НОБЕЛОВКОМ

Самир Салим (Twitter)

Овогодишња добитница Нобелове награде за физику проф. Андреа Гец као свог коаутора радова који су директно допринели награди је имала и Самира Салима, рођеног у Београду, бившег ђака Математичке гимназије, дипломца ПМФ у Београду и некадашњег руководиоца програма у Петници. У питању су радови https://arxiv.org/abs/0808.2870 и https://arxiv.org/abs/astro-ph/0302299, на којима је Самир Салим био први и осми коаутор. То су управо два од три рада проф. Андрее Гец који се директно наводе у званичном образложењу Нобеловог комитета: https://www.nobelprize.org/uploads/2020/10/advanced-physicsprize2020.pdf.

Заједнички радови су настали између 2002. и 2008. године, у току постдокторских студија које је Самир завршио на Универзитету у Kалифорнији (UCLA). Данас је професор у Департману за астрономију Универзитета Индијана у Блумингтону.

 

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Za prof. dr Karima Salima takoreći do juče javnost nije znala, a bogme ni mnogi istraživači u Srbiji. Zamislite samo da su na sajtu Nobelove fndacije dva njegova naučna rada na koja se ovogodišnja dobitnica za fiziku, dr Andrea Gec, poziva. Ni Galaksija ga nije uvrstila u svojem članku 100 srpskih najnaucnika u prvom broju 2019. godine. Koliko takvih blistavih umova našeg porekla još ima u belom svetu? Očekujem da naučni magazin koji redovno čitam u oba izdanja, elektronskom i štampanom, na to pitanje odgovori.

Оставите коментар