МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОКОШ С ЏИНОВСКИМ МОЗГОМ

Wikipedia

Реч је о највећем аустралијском „михирунгу” – то је реч коју су Абориџини користили да опишу џиновску птицу, која је изумрла пре око 50.000 година. 

Неретко се, као увреда може чути да неко има „птичји мозак, али, највећа птица нелетачица, која је насељавала нашу планету, имала је главу пречника око пола метра, која јој је пружала доста простора за мозак. Истраживачи из Аустралије проучавали су фосиле dromornis stirtoni, птице која је могла да порасте и до висине од три метра и достигне тежину од чак 600 килограма. Реч је о највећем аустралијском „михирунгу” – то је реч коју су Абориџини користили да опишу џиновску птицу, која је изумрла пре око 50.000 година. 


Dromornis stirtoni

„Заједно са великим очима, главом, и имајаући у виду величину мозга, и састав нерава, налази сугеришу да су ове птице имале добро развијен вид широког дијапазона и добру перцепцију димензија”, рекао је један од аутора научног рада Ворен Хендли, палеонтолог са Универзитета Флиндерс, додајући да су се џиновске птице храниле лишћем и воћем. Ове изузетне птице живеле су у шумама око речних канала и језера широм Аустралије изузетно дуго.

О њиховом начину живота, кретању и храњењу, сазнало се, и сазнаће се још доста захваљујући савременим методама које укључују скенирање остатака. У новој студији, истраживачи су упоређивали фосилизоване остатке ових птица, од периода када су живеле, почев од пре 24 милиона година па све до последњег „изданка из њихове наследне линије”.

 


Најближи рођаци

Тим је открио да су, како је време пролазило, величине тела птица, постајале све веће и мање у зависности од климе и доступне хране. Њихова анализа такође је открила да су џиновске птице најсличније савременим кокошима. „Невероватна истина је да су ове птице по својим особинама, повезане с птицама које данас познајемо – кокошима и паткама, али њихов најближи рођак и већи део њихове биологије и даље остају мистерија”, рекао је аутор рада и палеонтолог Тревор Ворти.

Иако су се њихови мозгови веома разликовали од било које птице која живи данас, чини се да су се и оне слично ослањали на добар вид за преживљавање. „Чини се да су ове џиновске птице вероватно оно што је еволуција произвела када је дала овим животињама слободу да владају у аустралијским условима околине. Тако су постале скоро потпуно другачије од својих рођака-птица, које данас насељавају регију Аустралије”, наводи се у студији. Потпуни налази студије објављени су у часопису Diversity.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар