МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА ПРЕ 25.000 ГОДИНА

Shutterstock

Ново истраживање на ДНK људи азијског порекла открило је да је пре 25.000 година постојао древни коронавирус.

Анализа ДНK више од 2.000 људи показује да су генетске промене као одговор на ту епидемију акумулисане током следећих 20.000 година, изјавио је Дејвид Енард, еволуцијски генетичар са Универзитета Аризона у Тусону, на виртуелном годишњем састанку Америчког удружења антрополога. Према овом истраживању, могуће је да су неки источни Азијати данас наследили биолошко прилагођавање на коронавирусе. Ово откриће отвара пут за истраживање да гени повезани са древним вирусним епидемијама могу да буду од користи у модерним здравственим потешкоћама, попут пандемије ковида-19, пише Science News.

Гени с древним вирусном би, такође, и могли да помогну научницима у потрази за бољим антивирусним лековима. Енардов тим научника користио је јавно доступну ДНK базу података 2.504 особе из 26 етничких популација са пет континената, укључујући кинеску етничку групу Даи, вијетнамску Kинх, и афричку групу Јоруба. Тим се прво усредсредио на 420 протеина за које је познато да узајамно делују с коронавирусима, укључујући 332 који комуницирају са SARS-CoV-2, вирусом који проузрокује ковид-19. Та узајамна деловања могу да се крећу од јачања имунолошких одговора до олакшавања вирусу да заузме ћелије.

Знатно повећана производња свих 420 протеина, што је знак прошлих изложености епидемијама сличним коронавирусима, појавила се само код источних Азијата. Група научника пратила је вирусне реакције тих протеина уназад 25.000 година. Анализа гена за које је познато да подстичу производњу тих протеина утврдила је да су специфичне варијанте постале чешће пре око 25.000 година пре него што су временом постале стабилне, преноси RTL.

Тај образац је у складу с првобитно снажним генетским одговором на вирус који је нестао кад су се источни Азијати прилагодили вирусу или кад је вирус изгубио способност изазивања болести, рекао је Енард. Двадесет и једна од 42 варијанте гена делује тако да или појачава или одвраћа ефекте широког спектра вируса, а не само коронавируса. То показује да је непознати вирус који је случајно искористио сличне протеине као коронавируси могао да подстакне древну епидемију, рекао је Енард. „Ова открића показују да су источни Азијати дуго били изложени епидемијама сличним коронавирусима и да су више генетски прилагођени епидемијама тих вируса”, каже еволуцијски генетичар Луис Kвинтана-Мурси из Пастеровог института у Паризу, који није био укључени у нову студију.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар