МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА УГРОЖАВА ВИД

Shutterstock

Особе које су испуниле упитник, 83 одсто, рекло је да су се њихови симптоми повезани са очима догодили у року од две недеље након осталих симптома ковида-19, а 80 одсто је рекло да њихови проблеми са очима трају мање од две недеље.

Најчешћи симптоми повезани са инфекцијом вирусом SARS-CoV-2 обично су умор, температура и суви кашаљ. Међутим, одређени број пацијената којима је дијагностикован вирус пријавио је симптоме везане за очи. Они се обично повезују са широком дијагнозом коњуктивитиса, али не могу се сви симптоми везани за очи приписати тој дефиницији. Истражитељи са Универзитета Anglia Ruskin у Kембриџу у Енглеској покушали су да откријуи врсту, учесталост и трајање симптома повезаних са очима. Студија објављена у BMJ Open Ophthalmology затражила је од учесника којима је дијагностикована болест ковид-19 да испуне упитник.

„Ово је прва студија која је истраживала различите симптоме ока који указују на коњуктивитис у односу на ковид-19, њихов временски оквир у односу на друге добро познате симптоме ковида-19 и њихово трајање”, рекла је Шахина Пардхан, водећа ауторка студије. Учесници су у упитнику описали које су симптоме имали, колико су дуго ти симптоми трајали, а они су онда упоређени са осталим познатим симптомима ковида-19. Такође је истражено имају ли учесници хроничне болести ока, и ако је одговор био позитиван, да ли су имали те исте симптоме и док су имали ковид-19, преноси Contagionlive.

Хоће ли ово постати службни симптом коронавируса?

Резултати су показали да је само пет одсто учесника изјавило да су имали болне очи пре него што су имали ковид-19, док је 16 одсто изјавило да им је проблем био један од симптома током инфекције. Фотофобија, осетљивост на светлост, забележена је код 18 одсто учесника, иако је то само пет одсто више у односу на период пре ковида-19. Особе које су испуниле упитник, 83 одсто, рекло је да су се њихови симптоми повезани са очима догодили у року од две недеље након осталих симптома ковида-19, а 80 одсто је рекло да њихови проблеми са очима трају мање од две недеље.

„Иако је важно да се симптоми повезани са очима уврсте у списак могућих симптома ковида-19, могуће је и да су болне очи замењене коњунктивитисом јер је важно разликовати га од симптома других врста инфекција, попут бактеријских инфекција, које се манифестирају као слузав исцедак или суве очи”, рекла је Пардхан, додајући да је студија важна јер помаже да се научи више о томе што још омогућава вирусу да се шири телом.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар