MEĐU IZMEĐU

KORONA UGROŽAVA VID

1.185 pregleda

Osobe koje su ispunile upitnik, 83 odsto, reklo je da su se njihovi simptomi povezani sa očima dogodili u roku od dve nedelje nakon ostalih simptoma kovida-19, a 80 odsto je reklo da njihovi problemi sa očima traju manje od dve nedelje.

Najčešći simptomi povezani sa infekcijom virusom SARS-CoV-2 obično su umor, temperatura i suvi kašalj. Međutim, određeni broj pacijenata kojima je dijagnostikovan virus prijavio je simptome vezane za oči. Oni se obično povezuju sa širokom dijagnozom konjuktivitisa, ali ne mogu se svi simptomi vezani za oči pripisati toj definiciji.Istražitelji sa Univerziteta Anglia Ruskinu Kembridžu u Engleskoj pokušali su da otkrijui vrstu, učestalost i trajanje simptoma povezanih sa očima.Studija objavljena u BMJ Open Ophthalmologyzatražila je od učesnika kojima je dijagnostikovana bolest kovid-19 da ispune upitnik.

„Ovo je prva studija koja je istraživala različite simptome oka koji ukazuju na konjuktivitis u odnosu na kovid-19, njihov vremenski okvir u odnosu na druge dobro poznate simptome kovida-19 i njihovo trajanje”, rekla je Šahina Pardhan, vodeća autorka studije.Učesnici su u upitniku opisali koje su simptome imali, koliko su dugo ti simptomi trajali, a oni su onda upoređeni sa ostalim poznatim simptomima kovida-19. Takođe je istraženo imaju li učesnici hronične bolesti oka, i ako je odgovor bio pozitivan, da li su imali te iste simptome i dok su imali kovid-19, prenosi Contagionlive.

Hoće li ovo postati službni simptom koronavirusa?

Rezultati su pokazali da je samo pet odsto učesnika izjavilo da su imali bolne oči pre nego što su imali kovid-19, dok je 16 odsto izjavilo da im je problem bio jedan od simptoma tokom infekcije.Fotofobija, osetljivost na svetlost, zabeležena je kod 18 odsto učesnika, iako je to samo pet odsto više u odnosu na period pre kovida-19.Osobe koje su ispunile upitnik, 83 odsto, reklo je da su se njihovi simptomi povezani sa očima dogodili u roku od dve nedelje nakon ostalih simptoma kovida-19, a 80 odsto je reklo da njihovi problemi sa očima traju manje od dve nedelje.

„Iako je važno da se simptomi povezani sa očima uvrste u spisak mogućih simptoma kovida-19, moguće je i da su bolne oči zamenjene konjunktivitisom jer je važno razlikovati ga od simptoma drugih vrsta infekcija, poput bakterijskih infekcija, koje se manifestiraju kao sluzav iscedak ili suve oči”, rekla je Pardhan, dodajući da je studija važna jer pomaže da se nauči više o tome što još omogućava virusu da se širi telom.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar