ПАНДОРИНА КУТИЈА

КОРОНА ЗАУВЕК СА НАМА

EPA

EPA

Идеја да ће вирус SARS-CoV-2 постати ендемски и није тако нова. Светска здравствена организација (WHO) је још у мају 2020. обелоданила ову препоставку. У Португалији се то већ догађа?

Док се поједини делови света припремају на још једну зиму борбе с пандемијом ковида-19, многи се и даље питају када ће све ово напокон бити готово. Нажалост, одговор може бити – никад. Наиме, бројни стручњаци више не верују да ће овај вирус икада бити искорењен, већ сматрају да ће уместо тога постати ендемска болест. Идеја да ће вирус SARS-CoV-2 постати ендемски и није тако нова. Светска здравствена организација (WHO) је још у мају 2020. представила ову препоставку.

„Овај вирус може постати још један ендемски вирус који кола нашим заједницама и можда никада неће нестати”, рекао је тада Мајкл Рајан, извршни директор Програма за хитна здравствена стања Светске здравствене организације. Слично су неколико месеци касније, у новембру 2020, коментирали дравствени званичници САД.Морамо планирати да ћемо можда над овим морати стално да имамо контролу. То може бити нешто што постаје ендемично”, изјавио је тада водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи.

У Португалији се то догађа?

Wall Street Journal (WSJ) пише да је ковид у Португалији већ постао ендемски, а разлог томе је што та земља има највишу стопу вакцинисања против коронавируса у Европи. Иако је делта варијанта похарала Португалију почетком 2021, ова земља се сада налази у прелазном раздобљу” из пандемије у ендемију, наводи Health.

Врло је тешко предвидети када би ковид-19 могао постати ендемски, поготово што не постоји јасно одређена граница када циркулација неког вируса прелази из пандемије у ендемију. Но, добар показатељ је репродуктивни број R, односно математички приказ ширења вируса. Репродуктивнии број приказује колико ће људи заразити инфицирана особа.

„Нико никада неће заборавити прошли јануар, али сада је ковид ендемски и морамо научити живети с тим вирусом. Цепили смо готово целу популацију, а вирус још циркулише, што показује да неће нестати”, рекла је за WSJ Марија Мота, извршна директорка лисабонског Института за молекуларну медицину.

Шта је то ендемска болест?

Тренутно се ковид-19 још сматра пандемијом (ширење инфекцијске болести у широким земљописним подручјима, континенталних или глобалних размера).Пандемија је када постоји огроман, експоненцијални раст зараза. Број инфекција расте великом брзином и свакога дана имамо већи пораст случајева него дан раније”, објаснио је лекар Пери Н. Халкитис, декан факултета Ратгерсова школа јавног здравља.

Ендемска болест је на другом крају тог спектра. Амерички Центар за контролу и превенцију болести (CDC) наводи да се ендемски односи на сталну присутност и/или неуобичајену преваленцију болести или инфективног агенса у популацији унутар неког географског подручја”. Ендемско не значи нужно низак број инфекција, већ да он током одређеног временског раздобља остаје релативно константан.

„Ендемска болест значи да ће постати део уобичајене групе вируса које виђамо практично сваке године”, протумачио је вирусолог и микробиолог Педро Пиедра са Универзитета Бејлор колеџ за медицину. Сезонски грип је пример ендемске болести, појављује се сваке године у одређеном временском раздобљу. Kада је вирус или болест ендемска, износ њеног заражавања је током године константан, али се може повећати у одређеном добу.

Kада би ковид постао ендемски?

Врло је тешко предвидети када би ковид-19 могао постати ендемски, поготово што не постоји јасно одређена граница када циркулација неког вируса прелази из пандемије у ендемију. Но добар показатељ је репродуктивни број R, односно математички приказ ширења вируса. Репродуктивнии број приказује колики ће број људи заразити инфицирана особа.

Према студији објављеној у часопису америчког CDC-иja Emerging Infectious Diseases из јула 2020, средња вредност R за ковид-19 била је отприлике 5,7, што значи да је свака особа заражена коронавирусом могла инфицирати око пет или шест других људи. Од тада се репродуктивни број R у САД и другде у свету смањио.

„Што је виши R, то значи да се болест брже шири. Kада расте број случајева, расте и репродуктивни број”, разјаснио је Халкитис и додао да се R може разликовати од подручја до подручја.Ако се репродуктивни број држи стабилно на или испод један, то може да сигнализира да ковид-19 прелази у ендемски статус.” Заправо, поменути сматра да је ковид већ постао ендемска болест у САД, односно да ће наставити да постоји у одређеним подручјима и неће у потпуности нестати.

Стручњак за заразне болести Амеш А. Адаља са Универзитета Џон Хопкинс, такође, каже да је ковид постао ендемски у САД:Сматрам да је ковид-19 већ сада ендемска болест. То значи да се ради о вирусу који ће остати присутан и којем ћемо се морати прилагодити. Ради се о вирусу који је био предодређен да буде ендемски – једини аспект који ће се променити током времена је његова способност да угрози капацитете болница.

Вирусолог Пиедра, међутим, није баш толико уверен да је ковид прешао у ендемску болест. Још имамо мноштво грађана који се могу разболети. Ако се наставе таласи током целе године, а не само једном годишње, нисмо стигли у ендемију”, истиче Пиедра и додаје да треба да постоји темељни имунитет”, путем вакцинисања или путем преболевања, да би се вирус одржавао на константној висини.Ако се сви цепимо, можемо спречити долазак следећег таласа.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар