MEĐU IZMEĐU

KOSMIČKI UDAR NA ZEMLJU

816 pregleda
Shutterstock

Zemlju je pogodila neobična snažna eksplozija svetlosti koja bi, prema tvrdnjama naučnika, mogla da promeni naše shvatanje univerzuma, prenosi britanski list The Independent. Naučnici su uočili 50-sekundni nalet energije koji dolazi ka našoj planeti, poznat kao eksplozija gama zraka ili GRB, što je najsnažnija eksplozija u svemiru. Odmah su počeli da traže naknadne potrese koje takve eksplozije ostavljaju za sobom.

Međutim, istraživači su otkrili nešto neuobičajeno: izgleda da je eksplozija došla iz kilonove. Tako retki događaji se dešavaju samo kada se neutronska zvezda spoji s drugim kompaktnim telom, neutronskom zvezdom ili crnom rupom.Studija ovog fenomena dovodi u pitanje naše razumevanje odakle dolaze tako dugotrajni gama zraci, ali bi fenomen, takođe, mogao da pruži uzbudljiv način da se odgovori na druga pitanja o univerzumu, kao na primer odakle potiču njegovi najteži elementi, što još ostaje misterija.

„Ovaj događaj ne liči na bilo šta drugo što smo videli kod ranijih dugotrajnih mlazova gama-zraka, rekla je Džilijan Rastindžad, sa Univerziteta Nortvestern, koja je vodila studiju. „Ovi gama zraci podsećaju na one iz rafala nastalih kolapsom masivnih zvezda.Eksplozija je prvi put primećena u decembru 2021, ali sve do danas istraživači pokušavaju da kategorišu eksploziju i shvate odakle je mogla da dođe, prenosi N1 BiH.

Dalja istraživanja su pokazala da je do sada nepoznat događaj u svemiru proizveo teške elemente koji su imali približno 1000 puta veću masu od Zemlje. Ovo sugeriše da su kilonove glavni izvor proizvodnje ovih elemenata u univerzumu.Naučnici se nadaju da će uključivanjem svemirskog teleskopa Džejms Veb dobiti još bolji pogled na kilonovu. Taj teleskop je u stanju da uhvati slike udaljenih astronomskih tela i njihove atmosfere, omogućujući mu da vidi tačno koji su elementi prisutni, kroz proces poznat kao spektroskopija.

(Ilustracije Shutterstock)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar