?> КОСМИЧКИ УДАР НА ЗЕМЉУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОСМИЧКИ УДАР НА ЗЕМЉУ

Shutterstock

Shutterstock

Земљу је погодила необична снажна експлозија светлости која би, према тврдњама научника, могла да промени наше схватање универзума, преноси британски лист The Independent. Научници су уочили 50-секундни налет енергије који долази ка нашој планети, познат као експлозија гама зрака или GRB, што је најснажнија експлозија у свемиру. Одмах су почели да траже накнадне потресе које такве експлозије остављају за собом.

Међутим, истраживачи су открили нешто неуобичајено: изгледа да је експлозија дошла из килонове. Тако ретки догађаји се дешавају само када се неутронска звезда споји с другим компактним телом, неутронском звездом или црном рупом. Студија овог феномена доводи у питање наше разумевање одакле долазе тако дуготрајни гама зраци, али би феномен, такође, могао да пружи узбудљив начин да се одговори на друга питања о универзуму, као на пример одакле потичу његови најтежи елементи, што још остаје мистерија.

„Овај догађај не личи на било шта друго што смо видели код ранијих дуготрајних млазова гама-зрака, рекла је Џилијан Растинџад, са Универзитета Нортвестерн, која је водила студију. „Ови гама зраци подсец́ају на оне из рафала насталих колапсом масивних звезда. Експлозија је први пут примец́ена у децембру 2021, али све до данас истраживачи покушавају да категоришу експлозију и схвате одакле је могла да дође, преноси Н1 БиХ.

Даља истраживања су показала да је до сада непознат догађај у свемиру произвео тешке елементе који су имали приближно 1000 пута вец́у масу од Земље. Ово сугерише да су килонове главни извор производње ових елемената у универзуму. Научници се надају да ц́е укључивањем свемирског телескопа Џејмс Веб добити још бољи поглед на килонову. Тај телескоп је у стању да ухвати слике удаљених астрономских тела и њихове атмосфере, омогућујући му да види тачно који су елементи присутни, кроз процес познат као спектроскопија.

(Илустрације Shutterstock)

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар