MEĐU IZMEĐU

KRV ZMAJA ZA SUPERBAKTERIJU

1.242 pregleda
Komodski varan (Vikipedija)

U krvi najvećeg guštera na svetu, komodskog varana, kriju se spasonosna hemijske jedinjenja koja su u stanju da unište široku lepezu bakterija.

„Odnekuda je naišao zmaj i porazio smrtonosnu bolest”. Možda će uskoro tako započinjati savremen medicinske bajke. Neumereno prepisivanje i gutanje uzrokovalo je pojavu tzv. superbakterija, otpornih na antibiotike. Prekretno otkriće na Univerzitetu Džordž Mejson (SAD) razbudilo je veliku nadu.

Komodski gušter ima 48
peptida, od kojih je čak 47
smrtonosno za bakterije.

Spasonosno izlečenje krije se, po svemu sudeći, u krvi komodskog varana, najvećeg guštera na svetu, koji se često naziva zmajem. (Komodo je jedno od pet ostrvaca na kojima živi, a nalazi se u nepreglednom arhipelagu koji se, najvećim delom, naziva Indonezija – 17.508 ostrva). Ispostavilo se da se pomenuti krupni gmizavac odlikuje spojem hemijskih jedinjenja koja su u stanju da unište široku lepezu bakterija.

To su katjonski antimikrobni peptidi (CAMP), koji se javljaju i kod ljudi, ali ih komodski gušter (varan) ima 48, od kojih je čak 47 smrtonosno za ove mikroorganizme. Naučnici su ih izdvojili iz krvi guštera pomoću negativno naelektrisanih čestica hidrogela za koje su se uhvatili pozitivno nalektrisani peptidi.

Varani imaju u pljuvački 57
različitih vrsta bakterija
opasnih za ljude.

Zatim su veštački stvorili osam jedinjenja i stavili ih s dva soja superbakterija – MRSA i Pseudomona aeruginosa. Svih osam se pokazalo kobnim za superbakterije, čak sedam je uništilo sve tragove mikroorganizama, a to danas poznati antibiotici nisu u stanju.

Otkriće je ponudilo objašnjenje za činjenicu da komodski varani imaju u pljuvački 57 različitih vrsta bakterija opasnih za ljude, no uprkos tome ostaju nezaraženi. Dakle, otporni su na te bakterije, što je pokazao serum napravljen iz njihove krvi.

Iako će proći još neko vreme pre provere seruma na ljudima, sama zamisao da se krv komodskog varana iskoristi za uništavanje otpornih bakterija vrlo je uzbudljiva i mogla bi ponuditi preko potrebno rešenje za borbu protiv superbakterija.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar