MEĐU IZMEĐU

KAD CVRČCI UTIHNU

1.252 pregleda
Ugroženi pevač (Vikipedija)

Da li ga je sustigla opomena marljivog mrava, zato što se izležavao i pevao? U Evropi je sve manje cvrčaka, a bogme i skakavaca, piše u prvoj sveobuhvatnoj proceni. Naime, četvrtini vrsta ovih insekata preti izumiranje.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN), to je najugroženija grupa od svih do sada posmatranih insekata u Evropi. Stari kontinent je, inače, stanište za više od 1.000 vrsta skakavaca i cvrčaka.

I jedni i drugi, poznati pod stručnim imenom Orthoptera, žive na travnjacima. Važan su izvor hrane za ptice i gmizavce, što znači bi njihov bi nestanak mogao ugroziti ceo ekosistem. Staništa im ugrožavaju požari (naročito u Grčkoj i na Kanarskim ostrvima), poljoprivreda i turizam.

„Ne počnemo li odmah delovati, cvrčanje cvrčaka moglo bi uskoro postati prošlost”, upozorio je Žan-Kristof Vije, zamenik direktora Programa za globalne vrste IUCN-a.

Setite se kako smo se u osmoljetki mučili ponavljajući prvi stih pesme Vladimira Nazora: „I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče, koji je uzimana kao brzalica u učenju pravilnog izgovora na časovima srpskog jezika.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar