МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КУВАНО ВИНО АФРОДИЗИЈАК

278 pregleda
Shutterstock

Kувано вино традиционално се пије у јесен и зиму, највише за време празника. То је укусни напитак чија традиција припреме долази из Северне Европе и својом топлином окрепљује, а мирисом тера на сањарење. Али веома добро делује на здравље. Научно је доказано да штити срце и крвне судове, а помаже у спречавању упала у организму и делује ако имате висок крвни притисак. Уколико га припремите према правилном рецепту, можете га користити за ублажавање симптома прехладе. Један од предности која се ретко помиње јесте да може помоћи ако имате успорен метаболизам.

Вино се састоји од преко 600 различитих хемијских једињења. Оно се добија ферментацијом сока, углавном од грожђа. О овом опојном напитку постоји и читава наука која се назива енологија. Kувано вино као лек је на добром гласу највише због полифенола. То су хемијска једињења изузетног антиоксидативног дејства која су вишеструко корисна за наш организам. Они повољно утичу на кардиоваскуларни систем и јачају срце и крвне судове, а потпомажу циркулацију крви кроз мозак и побољшавају памћење. Полифеноли, такође, регулишу ниво глукозе у крви, па се конзумација препоручује код оболелих од дијабетеса. Флавоноиди из вина чувају срце и крвне судове, смањују ризик од срчаних обољења а и ниво лошег холестерола у крви. Умањује се и ризик од појаве тромба у крви, јер има способност да разређује крв.

Ресвератрол који садржи има антиканцерогено дејство, спречава раст туморских ћелија и делује превентивно на настанак малигних обољења. Посебно се препоручује код карцинома јајника, истраживања су показала да се шансе за обољење смањују, чак, за 50 одсто. Вино садржи витамине А, B и C и 13 минерала, а витамин B не нестаје старењем. Kада су у питању калорије црвено вино у 100 грама има отприлике 66, а бело 82 калорије, све зависи од сорте грожђа, додавања шећера и других фактора. Што се тиче процената алкохола он исто није уједначен, креће се од 90 до 150 грама по литру. Пропоручљиво га је пити умерено, најбоље само чашу дневно, тада ће имати позитивне ефекте на организам. Свако претеривање негативно ће утицати на здравље јетре. Пијте га уз добар оброк. Црвено вино се добро слажу уз печења. Овај напитак ће помоћи разградњи хране и бољем варењу, а пицеатанол редукује масне наслаге у телу. Калорије из вина, иначе, немају никакву хранљиву вредност.

Танини у коштицама и семенкама грожђа су изузетно лековити. Али они су уједно кривци за онај сув и опор укус у устима након конзумирања црвеног вина. Kако вино сазрева они постају блажи и вино губи опорост. У умереним количинама доприноси ефикснијем раду пробавног тракта утичући благотворно на желудачне сокове. Све преко литре дневно не сматра се умереним и може изазвати стомачне проблеме, дијареју, па и повраћање. Ресврератол којим је нарочито богато кувано вино јача срце и крвне судове. Чаша-две након оброка смањиће ризик од срчаног удара. И те како појачава либидо и код мушкараца и код жена. Припремите вечеру за двоје, а на менију нека вам обавезно буде чаша овог ароматичног афродизијака. Уз праву атмосферу и занимљив мени оно је одлична увертира за романтично дружење.

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар