?> КВАНТНА МУЗИКА У САНУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КВАНТНА МУЗИКА У САНУ

Влатко Ведрал (ЦПН)

Влатко Ведрал (ЦПН)

У среду и четвртак, 21. и 22. марта, у Српској академији наука и уметности у Београду одржава се конференција о квантној музици, на којој ће говорити најпознатији светски квантни физичари.

Београд ће угостити неке од најпознатијих квантних физичара из разних крајева света на конференцији која се одржава у среду и четвртак, 21. и 22. марта, у Српској академији наука и уметности, у оквиру пројекта Квантна музика (Quantum Music), а организатори конференције су Музиколошки институт САНУ и Центар за промоцију науке.

Пројекат „Квантна музика” у себи повезује
светове музике, нових научних технологија
и квантне физике, a представљен је током
јесење турнеје у неколико европских градова.

Предавања о разноврсним темама које повезују квантну физику и музику држаће, између осталих, Влатко Ведрал, професор на Универзитету Оксфорд и један од најпознатијих квантних физичара данашњице, Клаус Молмер, професор на Универзитету Архус, највећи популаризатор квантне физике у Данској, дански композитор Ким Хелвег, Ендру Гарнер из Центра за квантне технологије у Сингапуру, и домаћи предавачи, иницијатори пројекта „Квантна музика” Драган Новковић и „ЛП дуо”.

Београдска публика биће у прилици да слуша о томе како је живети у квантном свету, о квантним вибрацијама атома и ихтиосаурима, о томе колико нас квантна музика може приближити апсолутној лепоти, о отелотворењу квантне дуалности кроз интерпретацију музике у клавирском дуету и о многим другим темама које се баве разумевањем света око нас кроз визуру и слух квантне физике.

Пројекат „Квантна музика” у себи повезује светове музике, нових научних технологија и квантне физике, a представљен је током јесење турнеје у неколико европских градова (Хаг, Љубљана, Архус, Копенхаген, Београд). Том приликом је „ЛП дуо”, који чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић, представио квантну музику на хибридним клавирима конструисаним управо за потребе овог пројекта.

Хибридни клавир произведен у оквиру пројекта „Квантна музика”, који је конструисао тим инжењера из Србије, освојио је у децембру треће место на „Најбољој технолошкој иновацији” у 2017. Години у Србији, коју сваке године организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

(Љиљана Илић, ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар