MEĐU IZMEĐU

KVANTNA MUZIKA U SANU

604 pregleda
Vlatko Vedral (CPN)

U sredu i četvrtak, 21. i 22. marta, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu održava se konferencija o kvantnoj muzici, na kojoj će govoriti najpoznatiji svetski kvantni fizičari.

Beograd će ugostiti neke od najpoznatijih kvantnih fizičara iz raznih krajeva sveta na konferenciji koja se održava u sredu i četvrtak, 21. i 22. marta, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music), a organizatori konferencije su Muzikološki institut SANU i Centar za promociju nauke.

Projekat „Kvantna muzika” u sebi povezuje
svetove muzike, novih naučnih tehnologija
i kvantne fizike, a predstavljen je tokom
jesenje turneje u nekoliko evropskih gradova.

Predavanja o raznovrsnim temama koje povezuju kvantnu fiziku i muziku držaće, između ostalih, Vlatko Vedral, profesor na Univerzitetu Oksford i jedan od najpoznatijih kvantnih fizičara današnjice, Klaus Molmer, profesor na Univerzitetu Arhus, najveći popularizator kvantne fizike u Danskoj, danski kompozitor Kim Helveg, Endru Garner iz Centra za kvantne tehnologije u Singapuru, i domaći predavači, inicijatori projekta „Kvantna muzika” Dragan Novković i „LP duo”.

Beogradska publika biće u prilici da sluša o tome kako je živeti u kvantnom svetu, o kvantnim vibracijama atoma i ihtiosaurima, o tome koliko nas kvantna muzika može približiti apsolutnoj lepoti, o otelotvorenju kvantne dualnosti kroz interpretaciju muzike u klavirskom duetu i o mnogim drugim temama koje se bave razumevanjem sveta oko nas kroz vizuru i sluh kvantne fizike.

Projekat „Kvantna muzika” u sebi povezuje svetove muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a predstavljen je tokom jesenje turneje u nekoliko evropskih gradova (Hag, Ljubljana, Arhus, Kopenhagen, Beograd). Tom prilikom je „LP duo”, koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, predstavio kvantnu muziku na hibridnim klavirima konstruisanim upravo za potrebe ovog projekta.

Hibridni klavir proizveden u okviru projekta „Kvantna muzika”, koji je konstruisao tim inženjera iz Srbije, osvojio je u decembru treće mesto na „Najboljoj tehnološkoj inovaciji” u 2017. Godini u Srbiji, koju svake godine organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Ljiljana Ilić, CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar