МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛАЖНИХ ДОКТОРАТА: +1.200

Миодраг Стојковић (Википедија)

Миодраг Стојковић (Википедија)

Генетичар Миодраг Стојковић изјавио је данас да у Србији, према подацима републичке инспекције, има најмање 1.200 лажних доктората, а да су посебан проблем неакредитована одељења факултета и куповање диплома. Он је у интервјуу за „Јужне вести” рекао да је образовање у Србији потпуно срозано.

Према речима проф. др Миодрага Стојковића,
једини начин да се поврати углед српског
образовања јесте контрола свих диплома.

„Ми смо далеко од тога да имамо добро образовање, у смислу да је то проверено, онако папиролошки. Факултет или универзитет није више у обавези да ако ви донесете диплому са неког другог факултета провери истинитост те дипломе”, рекао је Стојковић који води Специјалну болницу за лечење стерилитета у Лесковцу.

Према његовим речима, једини начин да се поврати углед српског образовања је контрола свих диплома. „Не можете да пустите неког ко је дипломирао у недељу. Не можете да пустите некога ко је за четири дана положио 10 испита и написао да је студирао у месту Б, а студирао је у месту А, али то није знао. Прешли смо, нажалост, на хиперпродукцију”, казао је Стојковић.

Највећи проблем зашто се „лажним докторима”не стаје на пут, како каже доктор Стојковић, јесте у систему. „Проблем је да ли сте подобни или нисте. Ако сте подобни, нико вас неће гонити, али ако нисте, онда дрвље и камење на вас. То ће све да буде тако, док се не пошаље знак да такви немају шансе, не да граде каријеру, него да губе све што су до тада постигли. Kазна је једини начин да се научимо нечему”, оценио је Стојковић.

(Извор Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар