МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕГО КОЦКИЦЕ – ИЗОЛАТОР

Илустрација (Јутјуб)

Лего, најпопуларнија дечја коцка која је направљена од укрштених пластичних блокова, показала се, према новим истраживањима, као велико откриће у квантној информатици.

 Када говоримо о легу, једина граница је дечја машта, (и можда платежна моћ родитеља), али тек сада, после 50 година откривен је њен потенцијал који може да се користи у научне сврхе. Истраживачи Ланкастер универзитета ставили су четири коцке у посебан фрижидер који може да леди на минус 273 степена (то је 2.000 пута хладније од вакуума у дубоком свемиру), само да виде шта ће се десити. То што су открили може да промени савремену технологију заувек.

„Наша истраживања су значајна зато што смо открили да су лего коцке одлични термални изолатори на екстремно ниским температурама”, каже Дмитриј Змејев који је водио истраживања. Ови посебни фрижидери су важан напредак у технологији 21. века, јер веома ниска температура коју производе може да послужи за научна истраживања у сферама физике и инжењерства, а и у квантној информатици.

Обична пластична структура лега може много да помогне у истраживањима, то ће смањити трошкове, тако да средства могу да усмере на друге пројекте. Следећи корак је за штампање тродимензионалне лего коцке коју ће користити као термални изолатор за истраживања.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар