?> ЛИБИДО ЗНАК РАНЕ СМРТИ | Galaksija Nova
ДАРВИНОВА НИТ

ЛИБИДО ЗНАК РАНЕ СМРТИ

Shutterstock

Shutterstock

Ово је прва студија која испитује везу између сексуалног интереса и ризика од умирања.

Према недавно објављеној студији, недостатак сексуалног интереса код мушкараца може указивати на повећан ризик од ране смрти. Научници, наиме, сматрају да смањени сексуални нагон може указивати на неке скривене здравствене проблеме, пише Science Alert. Јапански итраживачи су анализирали податке годишњих здравствених прегледа 20.969 становника (8.558 мушкараца и 12.411 жена) у добу од 40 или више година из префектуре Јамагата, планинског подручја Јапана познатог по топлим изворима, храмовима и природним лепотама.

Уочили су да је смртност од рака и осталих узрока била знатно виша код мушкараца са смањеним либидом. Та се корелација одржала чак и када су размотрили чиниоце попут старости, хипертензије, дијабетеса, пушења, конзумације алкохола, образовања, брачно статуса и менталног здравља.

Научници са Универзитета Јамагата посматрали су самопроцењене висине сексуалног интереса испитаника у почетном упитнику и у накнадној анкети спроведеној годинама касније. Од првобитних 20.969 учесника, 503 је у међувремену преминуло. Уочили су да је смртност од рака и осталих узрока била знатно виша код мушкараца са смањеним либидом. Та се корелација одржала чак и када су размотрили чиниоце попут старости, хипертензије, дијабетеса, пушења, конзумације алкохола, образовања, брачног статуса и менталног здравља.

„Иако је познато да сексуална активност и задовољство доприносе психолошком здрављу код старијих људи, до сада није истражена повезаност између сексуалног интереса и дуговечности. Ово је прва студија која испитује везу између сексуалног интереса и ризика од смрти”, наводе аутори у истраживању. Студија је показала да жене чешће пријављују недостатак сексуалног интереса него мушкарци, но код њих није уочена значајна корелација између нижег либида и смртности. Будући да се ради о опажајном истраживању, не може се закључити који је од чинилаца узрок, а који последица. Научници наводе да би недостатак сексуалног интереса код мушкараца могао бити повезан с нездравим стилом живота”.

„Такође, ако претпоставимо да је сексуални интерес повезан с позитивним психолошким чиниоцима, његова одсутност може утицати на низ упалних, неуроендокриних и имунолошких одговора. Потребна су додатна истраживања да бисмо схватили шта се тачно догађа, али је и ово откривање потенцијалне повезаности важан корак”, додају аутори.

Упркос ограничењима студије, научници сматрају да би у Јапану требало подићи свест о сексуалном интересу као чиниоцу јавног здравља међу старијим људима.

Треба напоменути да ово истраживање има неких ограничења. Примерице, висина либида се утврђивала према питању: Осећате ли тренутно било какав интерес за особе супротног пола?”. Чак и ако претпоставимо да су сви испитаници разумели на шта се то питање односи, оно је искључило појединце са хомосексуалним склоностима.Свака особа која је одговорила ,неʼ дефинисана је као особа без сексуалног интереса. У складу с тим, сексуални интерес за некога истог пола би се у овој студији сматрао недостатком сексуалног интереса”, упозоравају аутори студије и наводе да у следећим истраживањима ово треба узети у обзир.

Упркос ограничењима студије, научници сматрају да би у Јапану требало подићи свест о сексуалном интересу као чиниоцу јавног здравља међу старијим становништвом.Kанадска влада је, путем материјала за промоцију јавног здравља, почела да подржава сексуалну активност као један од елемената програма здравог старења. У Јапану постоји више предрасуда о сексу међу старијим особама него у западном свету. Надамо се да ће наше откриће помоћи у промоцији сексуалног здравља у Јапану”, написали су аутори студије.

Истраживање с насловом  Association between lack of sexual interest and all-cause mortality in a Japanese general population: The Yamagata prospective observational study објављено је у часопису PLOS One.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар