МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛОШЕ ВЕСТИ ЛОШЕ ЗА НЕРВЕ

Shutterstock

Живимо у ери у којој не недостаје лоших вести, од политичких сукоба до глобалне пандемије, од терористичких напада до природних катастрофа, и понекад нам се чини као да смо од свега уморни.

Стручњак за трауму и професор психијатрије на Медицинском факултету Харвард др Ричард Ф. Молика, објаснио је зашто је то тако, пише Eat This, Not That. „Симптоми колективне трауме су широко распрострањени, каже др Молика и додаје: „Многи од ових симптома, осећај тескобе и умора, могу бити познати. Али, један заслужује да се посебно помене, а то је утрнулост. Према његовим речима, велика количина лоших вести узима свој данак.

„Наши одговори на пандемију и континуирану несигурност, подстакнути непрегледним вестима, крећу се од хиперактивације (рефлекса борбе или бега) до утрнулости (обамрлости, укочености), објашњава доктор и додаје како те реакције могу да остану присутне дуго након излагања трауми. Временом превелика изложеност лошим вестима може да оштетити нерве, а то да доведе до утрнулости и лоше вести више неће имати никакав ефекат на вас. „Могли бисте да осетите анксиозности која делује у позадини. Током дана можда нећете ништа осећати, али ноћи би могле да буду праћене несаницом или ноћним морама, каже доктор.

Важно је да одвојите више времена за бригу о себи и једноставно будете свесни ефекта doomscrolling-a упијањe велике количине негативних вести на интернету одједном). Ово су неки од његових савета који могу да вам помогну у борби са претераним утицајем конзумирања лоших вести.

Ограничите време интернету

Циљ је да обезбедите предах за свој нервни систем, јер константно излагањем негативним информацијама је за овај систем погубно.

Више времена у природи

Време проведено у шуми, које Јапанци називају „шумским купањем, снизиће хормоне стреса и смањиће осећај тескобе, умора и депресије, а има и друге здравствене предности.

Пажљиво читајте лоше вести

Док конзумирате информације, чините то свесно, покушавајући да се задржите у садашњости.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар